Srček iz blaga | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Srček iz blaga

Filter


Srček je vedno lep okras. Izdelamo jih lahko raznih oblik in velikosti ter okrasimo s trakovi, čipkami, gumbi,... Polnimo jih s sintetičnim polnilom v kosmih in po želji jih lahko odišavimo tako, da polnilu dodamo sivko ali kakšno drugo dišavnico.

Za izdelavo srčka potrebujemo:

- bombažno blago v dveh različnih barvah
- čipko in gumb 
- sintetično polnilo v kosmih





KROJENJE:

Iz kartona izdelamo kroj srčka. Vsi dodatki za šiv so na kroju že všteti.



Iz blaga A ukrojimo 2x pravokotnik velikosti 12cm x 16cm (za zadnji del srčka) in 1x pravokotnik velikosti 10cm x 16cm (za sprednji del srčka).
Iz blaga B ukrojimo 1x pravokotnik velikosti 14cm x 16cm (za sprednji del srčka)

ŠIVANJE:

Pri šivanju uporabljamo dodatek za šiv 0,75cm. Najlažji način je, da šivamo s patchwork tačko. Vse šive na začetku in koncu šivanja utrdimo s šivanjem naprej-nazaj, da se šiv ne para.

1. Ukrojena pravokotnika za zadnji del srčka položimo z licem na lice in ga zašijemo tako, da na sredini pustimo približno 5cm veliko odprtino. Sestavimo ju po daljši stranici. Šiv razlikamo.



2. Ukrojena pravokotnika za sprednji del srčka položimo z licem na lice in ga zašijemo po daljši stranici. Šiv zalikamo v eno smer.



3. Na sprednji del srčka položimo cik-cak trak in ga z ravnim šivom prišijemo na blago.



4. Sprednji in zadnji del srčka položimo z licem na lice. Na blago položimo kroj srčka in ga očrtamo z markerjem za blago.



5. Srček v celoti obšijemo po očrtani liniji. Za obšivanje uporabimo krajši šiv. Izrežemo ga približno 0,5cm od očrtane linije.



6. Srčku porežemo vogal in večkrat zarežemo v dodatek za šiv. Pri tem pazimo, da ne prerežemo šiva. Zarezovanje v dodatek za šiv je nujno potreben korak. Le tako bo izdelek pridobil lepo obliko. Splošno pravilo je, da se v dodatek za šiv zareže večkrat tam kjer so večje okrogline (približno vsak cm) in manjkrat tam kjer je izdelek bolj raven (približno vsake 3cm).



7. Srček obrnemo skozi odprtino, ki smo jo izdelali na hrbtni strani izdelka in ga napolnimo s polnilom v kosmih.



8. Odprtino za polnjenje zašijemo z ročnim šivom.



9. Na sredino cik-cak traku, ki je na sprednjem delu srčka prišijemo gumb. Po želji srčku izdelamo še vrvico za obešanje (uporabili smo prejico za vezenje iz ene niti).