Chenille (video) | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Chenille (video)

Filter
CHENILLE



Pod francoskim izrazom Chenille v prodajalnah z blagom najdemo mehko blago, ki pa ga lahko čisto na enostaven način s pomočjo posebnega noža in ščepca ustvarjalnosti ustvarimo tudi sami. Ta patchwork tehnika je uporabna za izdelavo različnih izdelkov katerim želimo dodati mehko strukturo in ponuja pester izbor različnih načinov uporabe.

Več plasti blaga med seboj prešijemo tako, da ustvarimo 'kanalčke', ki jih razrežemo. Izdelek po zaključenem šivanju še ne bo pridobil željenega videza. Za dosego le tega je izdelek potrebno oprati.

Blago razrežemo z nožem, ki nosi enako ime kot tehnika - Chenille nož.






Nož je enostaven za uporabo. S premikanjem gumba v smeri rdeče puščice izbiramo širino 'kanalčkov', ki smo jih ustvarili s šivanjem. S premikanjem noža v smeri črne puščice obračamo rezilo (rezilo je statično). Menjava rezila je sila enostavna. Z enim samim potegom odpremo pokrov, ki je na hrbtni strani noža in rezilo enostavno zamenjamo. Na voljo imamo 4 širine 'kanalčkov', režemo pa lahko ravne linije in tudi rahlo ukrivljene.

Za ustvarjanje chenille videza na tkanini zložimo več plasti enako velikih ukrojenih kosov blaga enega na drugega. Priporočamo 4-5 slojev blaga. Z markerjem za blago narišemo diagonalno linijo, kjer bo potekal naš prvi šiv in bo obenem naše vodilo za vse naslednje šive. Izdelamo prvi šiv, ki poteka točno po očrtani liniji. Šive je nujno potrebno utrditi, da se ne oparajo med krojenjem. Vse naslednje šive izdelamo vzporedno s prvim šivom in razmakom med šivi po naši želji vendar le v ponujenih 4 širinah, ki so na samem nožu. Večji je razmak med šivi, bolj puhast bo naš izdelek.

Ko je blago prešito se lahko lotimo rezanja. Pri tem moramo paziti, da spodnja plast blaga ostane nerazrezana. Če smo uporabili štiri plasti blaga, razrežemo samo zgornje tri plasti. Kombinacij in možnosti uporabe noža je veliko. V video prispevku smo želeli prikazati splošno predstavitev in delovanje le tega. Druge načine uporabe pa vam bomo prikazali v naših naslednjih prispevkih. Vse, ki se vam ne ljubi čakati pa vabimo k vpisu na naše tečaje kreativnega šivanja in patchworka.

Chenille enote sešijemo v končni izdelek, ki ga je potrebno oprati v pralnem stroju (40°). Priporočamo pranje v vrečki za perilo.