Osnove patchworka | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Osnove patchworka

Filter

OSNOVE PATCHWORKA

Osnove so sestavljene iz geometrijskih likov kot so kvadrat, pravokotnik in trikotnik. S kombinacijo teh likov usvarimo vzorce. Vsi ostali geometrijski liki pripadajo kateri izmed drugih patchwork tehnik in teh je res veliko.
Vzorec lahko na izdelku večkrat ponovimo, lahko kombiniramo več različnih vzorcev med seboj. Možnosti kako jih na izdelku uporabimo je veliko.

Načrtovanje izdelka

Ko se odločimo kakšen izdelek želimo izdelati začnemo z načrtovanjem izdelka. Lahko ga narišemo sami ali ga poiščemo na spletu, v knjigah ali revijah.



Blago

Najprimernejši je 100% bombaž. V ponudbi je ogromno blaga z lepimi potiski. Veliko število različnih proizvajalcev se ukvarja s proizvodnjo blaga, ki je namenjena izdelavi patchwork izdelkov. Poznani so pod nazivom ameriško patchwork blago. Proizvajalci sodelujejo z različnimi ustvarjalci, ki za njih oblikujejo kolekcije blaga. Posamezna kolekcija vsebuje več različnih potiskov blaga, ki se med seboj skladajo. Vsako kolekcijo pa spremlja tudi blago stalnih kolekcij. Sem sodijo enobarvno blago, blago s pikami, črtami, drobnimi potiski,..Večinoma so ustvarjalci blaga tudi avtorji knjig in načrtov za izdelavo izdelkov v pachwork tehnikah. Običajno je, da vsako novo kolekcijo spremlja tudi ideja kako blago uporabiti.
Od običajnega bombažnega blaga se ta razlikuje kar v nekaj pomembnih elementih. Blaga proizvedenega za patchwork ni potrebno pred uporabo oprati, ker se ne krči in lahko takoj pričnemo s krojenjem. Blago ne spušča barv, barve ne bledijo (z večletno uporabo ohranijo izdelki prvoten videz). Vsak, ki se enkrat loti izdelave patchwork izdelkov opazi občutno razliko v kvaliteti. Delo s tem blagom je veliko lažje saj je vse blago enake debeline in se pri šivanju manj razteza.




Seveda ni nujno, da ustvarjamo s tem blagom. Uporabimo lahko vsak bombaž, ki ni elastičen, stara oblačila, jeans. Izdelke lahko izdelujemo tudi iz svile ali satena vendar je delo s temi materiali zahtevnejše in ga ne priporočamo začetnikom.

Pripomočki za krojenje

Osnovna oprema je sestavljena iz podloge za rezanje, ravnila in okroglega noža. 

Podloga za rezanje je iz posebnega materiala po katerem lahko režemo in ima na sebi odtisnjeno centimetrsko mrežo, ki nam je v pomoč pri krojenju likov. Običajno so podloge dvostranske. Na eni strani najdemo mrežo v centimetrih, na drugi strani v inčih.

Izdelke načrtujemo v centimetrih in za krojenju uporabljamo centimetrsko mrežo. Ko pa se lotimo izdelovanja izdelkov po načrtu iz ameriške literature so v opisu krojenja liki v inčih. V tem primeru podlogo obrnemo in krojimo s pomočjo mreže v inčih. Likov za krojenje ni potrebno pretvoriti v centimetre.


Podloge za rezanje so na voljo v različnih dimenzijah. Večja kot je podloga, večja je naša delovna površina in lažje krojimo. 

Primerno ravnilo za večino patchwork tehnik je pravokotne oblike in ima enako kot podloga na sebi odtisnjeno centimetrsko mrežo. Ravnilo je prozorno in nam omogoča, da lepo vidimo blago, ki ga krojimo. Velikost ravnila naj ustreza velikosti podloge za rezanje. Priporočamo večje ravnilo.



Za krojenje uporabljamo nož z okroglim rezilom. Med seboj se razlikujejo po velikosti rezila in obliki držala. Priporočamo 45mm ali 60mm rezilo. 
Z redno uporabo se rezilo na nožu skrha in ga je potrebno zamenjati. Ob pravilni uporabi pa bo služil dolgo.

Oprema za krojenje pa ni primerna samo za krojenje blaga. Z njo lahko režemo tudi filc, usnje, papir ter podobne materiale. Če boste opremo uporabljali za rezanje drugih materialov priporočamo, da za vsak material uporabite drugo rezilo. Velja enako pravilo kot pri uporabi škarij. Nikoli ne uporabljamo istih škarij za rezanje blaga in papirja, ker tako izgubijo svojo ostrino.



Šivalni stroj

Zadostuje običajni gospodinjski šivalni stroj. Novejši šivalni stroji pa ponujajo številne ugodnosti, ki nam olajšajo delo. Imajo veliko število okrasnih šivov med njimi je seveda tudi aplikacijski šiv. V osnovni opremi imajo pestro izbiro tačk, ki nam olajšajo delo. Višji modeli šivalnih strojev imajo vgrajen zgornji transport, ki ga potrebujemo za prešivanje debelejših materialov ali izdelkov, ki vsebujejo polnilo na primer pri prešivanju posteljnih pregrinjal. Nižji modeli imajo za takšno šivanje posebno tačko, ki jo namestimo na šivalni stroj. 


Novejši modeli nas razvajajo tudi z različnimi lastnostmi kot so vgrajeni vdevalec sukanca, avtomatični odrez niti, enostavno vodenje dviga tačke s kolenom (omogoča, da sta obe roki na delovni površini), različne avtomatične gumbnice, veliko šivalno površino in številne druge lastnosti zasnovane za večje šiviljske projekte kot so quilting (prešivanje) in patchwork.

Vse, ki bi o šivalnih strojih želeli izvedeti več in jih preizkusiti vabimo, da se udeležite naših promocijskih dogodkov. 

Vabljeni tudi k vpisu na šiviljske in patchwork tečaje. Več o tečajih in terminih si lahko preberete na povezavi https://www.liupka.com/Siviljski-tecaji