Patchwork stili | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Patchwork stili

Filter

PATCHWORK STILI



V patchworku poznamo več stilov, ki jih določimo z izbiro blaga. Različne tehnike patchworka pa so večinoma primerne za vse stile.

Podeželjski, country stil



Blago za ta stil ima bolj zamolkle barve v toplih tonih. Ponavadi je več rjavih, bordo rdečih, toplo zelenih, modrih ter rumenih odtenkov. Vzorci so enostavnejši z drobnimi potiski ali karo vzorcem. Kombinirajo se z enobarvnim blagom, ki ga imenujemo solid, ker nima globine (mat). Poleg tega se temu stilu ne prilega bela barva. Namesto nje uporabimo umazano belo ali bež. Motive odlično povdari izbira čokoladno rjave ali črne barve, ki ponavadi prevladuje na izdelku. Tak izdelek je prijetno domač in primeren za dom, ki ima več lesenih izdelkov. Težko bi ga umestili v modern stil domovanja.

Najbolj surova različica country stila je primitive stil. Že ime pove, da je zelo surovo primitiven. Večji povdarek je na globoko zamolklih tonih, rjastih odtenkih, rumena je temna. Umazano bele barve ni, nadomesti jo srednje rjava ali oker, zenf in izdelek vsebuje veliko črne barve. Izdelek vsebuje preproste primitivne aplikacije v enostavnih linijah. Najpogosteje za aplikacije uporabimo motiv rož, živali ali hiš. Velikokrat so aplikacije narejene iz volnenega blaga.



Soroden stil primitivnemu je Amish stil v katerem uporabimo samo enobarvno blago. Po tradiciji je v celoti izdelan ročno.



Shabby stil 



Blago pastelnih barv z drobnimi in srednje velikimi potiski v večini cvetličnih motivov v kombinaciji z belo ali umazano belo barvo. V večini prevladuje roza barva oziroma drugi pasteli. Stil je romatičen, lepo se sklada s čipko in paše v dom svetlih barv z belim pohištvom.

Viktorijanski, cvetlični stil



Na izdelku v tem stilu uporabimo blago romantičnih cvetličnih motivov, najpogostejo so to vrtnice. Cvetlični motivi so realistični, kombiniramo jih s koordinacijskimi potiski drobnih motivov kot so listki, pike ali črte. Zelo pribljubljen stil, ki paše v skoraj vsak klasičen dom.

Modern stil



Sem sodi vse blago živih, mavričnih barv. Zelo široko področje z vrsto različnih možnih kombinacij za naš izdelek. Pogosti so potiski geometrijskih likov ali modernih motivov. Uporabimo lahko celo paleto različnih sijočih barv in potiskov. Lahko ga izdelamo s povdarkom na eni ali dveh barvah, ki ju oživimo z pisanimi elementi. Možnosti je neskončno. Potiske kombiniramo z mat enobarvnim blagom. 

Scrap stil ali šivanje iz ostankov



Po šivanju različnih šiviljskih projektov se nam sčasoma naberejo številni ostanki. Ta stil nam omogoča, da na izdelku uporabimo vse ostanke bombažnega blaga. Med seboj lahko pomešamo različne barve in potiske. Zaradi pisanosti blaga je najlepši izdelek v kombinaciji z belo barvo, ki jo izberemo za ozadje. Ostanke pa porabimo za patchwork like in aplikacije.