Osnove križkanja (video) | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Osnove križkanja (video)

Filter


Križkanje je le ena od oblik vezenja pri katerem uporabljamo samo križni vbod. Vezemo na platna namenjena križkanju, ki jih najdemo pod imenom Aida platna. Na voljo so v različnih barvah kot tudi oblikah. Kupimo jih lahko na meter ali v trakovih. Med seboj se razlikujejo po številu vbodov na centimeter (gostota vboda) in surovinskem sestavu ( bombaž, lan,..).



Na platnu ni odtisnjenega motiva zato motiv ustvarjamo sproti s štetjem križcev. Motiv za vezenje lahko najdemo v številnih knjigah in revijah kot tudi na spletu. S posebnim programom, ki si ga naložimo na računalnik pa motive lahko z malo domišljije ustvarimo tudi sami.



V ponudbi so tudi polizdelki za vezenje kot na primer prti, brisače, vrečke in podobno. Nekatere lahko kupite posamezno, nekateri pa so na voljo s priloženim motivom in prejicami za vezenje.



Pri delu potrebujemo ustrezne igle za vezenje s topo konico ter prejice za vezenje. Ker so prejice za vezenje sestavljene iz 6 niti jih na izdelku uporabimo glede na število vbodov (običajno 3, 2 ali 1 nit).



Navodila za križkanje



Za prikaz križkanja smo uporabili 2 niti iz prejice za vezenje.
Vesti začnemo s hrbtne strani Aida platna. Na hrbtni strani pustimo nekaj centimetrov prejice, ki jo bomo kasneje vpletli med veze in s tem preprečili, da bi se motiv paral.
Vezemo tako, da je igla vedno zgoraj, vidna nam. Prvi vez naredimo poševno v desno stran. 
Z drugim vbodom, poševno v levo stran izdelamo en križec.


Vezenja v vrsticah se lotimo drugače. Najprej izvezemo poševne veze v desno stran.
Križce zaključimo tako, da vezemo za nazaj, poševno v levo stran.
V naslednjo vrstico napredujemo tako, da iglo vbodemo nad prvim križcem.
Izdelamo prvi vez, poševno v desno stran in nadaljujemo z vezenjem zgornje vrstice.

Po zaključku vezenja ostanek niti vpletemo med prejico na hrbtni strani izdelka. Enako zaključimo tudi začetek vezenja. Ostanek prejice odrežemo.