Igle za šivalni stroj | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Igle za šivalni stroj

Filter

KAKO IZBRATI PRAVO STROJNO IGLO ZA VAŠ ŠIVILJSKI PROJEKT?


Mnogi med vami se sprašujete kako izbrati pravo iglo za vaš šiviljski projekt, kakšne so razlike med iglami, kaj pomenijo različne oznake in kdaj je potrebno zamenjati iglo na vašem stroju. Na vse te odgovore vam bomo poskušali odgovoriti z nekaj dejstvi o iglah na šivalnih strojih in z nekaj praktičnimi nasveti.
Zelo je pomembno, da izberete pravo iglo za vaš šiviljski projekt, ki bo ustrezala izbiri sukanca saj bodo le tako vaši šivi enakomerni, šivanje bo teklo gladko in ne boste poškodovali tkanine.

Številni še vedno uporabljate igle, ki ste jih dobili z nakupom šivalnega stroja in z njimi šivate, dokler se igla ne zlomi. To seveda nikakor ni pravilno. Igle se lomijo, so potrošni material kot naprimer sukanci, njihova konica sčasoma izgubi ostrino, igle se zvijejo, nepravilna izbira igle lahko poškoduje vlakna tkanine, ki povzročijo raztrganine, šivi niso enakomerni, predebele igle na blagu pustijo luknje in podobno.
Menjava igle na šivalnem stroju je sila enostavna. Sledite navodilom, ki so priložena šivalnemu stroju. Običajno je pritrjena z vijakom, ki ga odvijete, ko je igla v najvišjem položaju, odstranite iglo in namestite novo.



Splošno pravilo:

1. Iglo je priporočljivo zamenjati (zavržti) po 8 urah šivanja ali po zaključku enega šiviljskega projekta, naprimer po šivanju klasičnih hlač.

2. Iglo izberite glede na vrsto in debelino sukanca in tkanine. Cilj prave izbire je, da bo igla polzela skozi tkanino tako, da pri tem ne bo poškodovala vlaken, ustvarila prevelikih lukenj in da bo sukanec s katerim šivamo skozi uho igle polzel gladko, ne da bi se trgal.

3. Številke na škatlici igel označujejo velikost igle. Oznake so v razponu od najtanjših 8/60 do najdebelejših 20/120. Na splošno velja, da manjša kot je številka igle, bolj fina je tkanina, ki jo šivamo in tanjši je sukanec, ki ga uporabljamo.

4. Vsak zavojček igel je opremljen tudi z imenom igel kar vam omogoča, da izberete pravo iglo glede na vaš šiviljski projekt, izbrano tkanino in sukanec.

5. Večina blagovnih znamk in modelov gospodinjskih šivalnih strojev zahteva uporabo igle s ploščatim (polkrožnim) vstavkom. Na nekaterih starejših modelih šivalnih strojev je vstavek okrogel, zato je pri nakupu igel potrebno vedeli kakšen vstavek ima igla na vašem šivalnem stroju.

6. Nekatere igle (odvisno od proizvajalca) so opremljene z barvnim kodiranje. Takšen način uporabniku omogoča, da že po barvi ve kateri tip igle je nameščen na šivalnem stroju. Zgornja barva označuje tip igle, spodnja pa njeno velikost.



 
   

TIPI STROJNIH IGEL ZA ŠIVALNE STROJE


1. Universal igle


Universal igle so najbolj splošen tip in so primerne za šivanje na večini tkanin. Te igle so najpogosteje v uporabi.

2. Stretch igle



Stretch igle so namenjene šivanju na visoko elastičnih sintetičnih pletenih oz. jersey materialih. Nekoliko zaobljena konica preprečuje, da bi se vlakna v tekstilu pretrgala in pripomore k temu, da se ne izpuščajo šivi.

3. Jeans/Denim igle



Jeans/Denim igle so namenjene šivanju debelih gosto tkanih materialov, kot je jeans ali imitacija usnja. Igle so ostre, da lahko prebijejo goste tkanine, in ojačane, da se manj ukrivljajo in ne lomijo. Nekateri jih uporabljajo tudi pri prešivanju (quilting) in krpankah (patchwork), ko želimo šivati skozi več slojev tkanine. Običajno pri krpankah, za katere uporabimo blago imenovano batik (ročno tiskana bombažna tkanina).

4. Microtex igle



Microtex igle so idealne za šivanje mikrofibre, poliestra, svile, folije in umetnega usnja. Zelo tanka in natančna konica lahko ustvarja zelo lepe okrasne šive in povsem ravne šive pri prešivanju, kjer je raven šiv bistvenega pomena. Ker so tanjše in bolj občutljive je priporočljivo, da jih pogosteje zamenjamo.

5. Topstitch igle



Igle za prešivanje odlikuje luknjica za vdevanje niti, ki je večja kot pri ostalih iglah. Skoznjo z lahkoto napeljemo debelejši sukanec. Priporočamo jih za uporabo pri vezilnih šivih.
Primerne za šivanje in vezenje z metalnim sukancem.

6. Leather igle



Igle za usnje odlikuje trikotna konica, ki omogoča enostavnejše prebadanje skozi kompaktne, debele materiale. Primerne so za šivanje usnja, umetnega usnja in
kompaktnih ne-pletenih tkanin.

7. Quilting igle



Igla je narejena posebej za prešivanje (quilting) in sestavljanje krpank (patchwork) saj njena tanka stožčasta oblika igli omogoča, da se z lahkoto prebije skozi več plasti blaga in polnila ter pri tem pripomore k temu, da so šivi lepi in enakomerni.

8. Hemstitch igle



Igla, ki ima obliko krilca na obeh straneh, ustvari med šivanjem na tanjšem in srednje debelem blagu dekorativen luknjičasti vbod. Idealna je za izdelevo dekorativnega vratnega izreza, pogrinjke, serviete in robčke, prte in podobne projekte.
Na tkanini bo nastal luknjičast vzorec, ki je zelo značilen za narodne noše in drugo tekstilno dediščino. Z uporabo igle boste prihranili čas.

9. Samovdevalne igle



Igle za hitro vdevanje so po funkciji enake kot Universal, s tem, da imajo ob strani utor s pomočjo katerega sukanec enostavno vdenete. Gre za splošen tip igel, ki so primerne za šivanje na večini tkanin z izjemo zelo tankih materialov (kot so svila, mikrofibra, ...) prav tako igla ni primerna za vezenje. Primerne so za ljudi, ki jim vdevanje sukanca predstavlja problem.

10. Igle z dvojnim ušesom



Strojne igle z dvema ušesoma so posebej primerne za šivanje okrasnih šivov. Imajo dve ušesi enega nad drugim. Uprorabljajo se za šivanje z dvema različnima sukancema kar omogoča izdelavo teksturiranih vzorcev. Za razliko od šivanja dveh niti v enem ušesu, je tu sekvenca barv vedno enaka.

11. Dvojna igla



Dvojna igla sta dejansko dve igli nameščeni na isti osi in se uporablja za ustvarjanje dveh šivov hkrati. Uporabite lahko dve različni barvi sukanca in s tem ustvarite zanimive šive.