Krojenje, izdelajmo kroj (video)

Krojenje, izdelajmo kroj (video)

Filter




Preden se lotimo krojenja potrebujemo kroj. Kupimo ga lahko kot posamezen kroj, najdemo ga v šiviljskih revijah, knjigah ali na spletu. Ponavadi se kroj za šiviljski izdelek nahaja na krojnih polah. Da bi lahko izdelali željeni izdelek, je najprej potrebno izdelati ustrezen kroj po katerem bomo lahko krojili blago.

Na našem primeru vam bomo pokazali kako se tega lotite sami. Brez skrbi! Jemanje krojev je sila enostavno!

Preden pa se zadeve lotimo morate vedeti nekaj osnovnih pravil:

- Vsak kroj nosi ime izdelka in zaporedno številko pod katero kroj najdemo.
- Isti model kroja je na voljo v različnih konfekcijskih številkah.
- V opisu izbranega modela najdemo skico izdelka in načrt krojnih delov. Krojni deli imajo na sebi tudi oznake. Te oznake so zelo pomembne. Nakazujejo pregib blaga, zagib, všitek, stičišča ukrojenih delov, pozicijo žepa in podobno. Z oznako puščice pa je na kroju označena smer niti na tkanini.
- Nekateri kroji vsebujejo tudi načrt o pravilni postavitvi kroja na blago.
- Krojna lista nam pove koliko kosov posameznega dela izdelka je potrebno ukrojiti. Primer: Če želimo izdelati majico z rokavi, bo poleg krojnega dela rokava pisalo, da ga je potrebno ukrojiti 2x.
- V opisu materiala za izdelek najdemo količino blaga, ki ga potrebujemo za določeno velikost izdelka in ves ostali material kot so na primer gumbi, zadrge, elastika, medvloga in podobno.
- Sledi postopek izdelave, ki je včasih delno ali v celoti tudi slikovno prikazan. Ker večinoma kroje najdemo v tujih revijah, naj vas nepoznavanje tujega jezike ne odvrne od ustvarjanja! Z malo šiviljskega znanja se lahko iz kroja in načrta kroja znajdemo tudi sami!
- Vsi krojni deli so brez dodatka za šiv, razen če ni to posebej označeno! Kjer dodatek za šiv ni vključen, ga je potrebno dodati. Dodajamo ga pri krojenju. Običajno je dodatek za šiv 1cm - 1,5cm. Kroje z že dodanim dodatkom za šiv ponavadi najdemo na spletu.
- Kroje najlažje prerišemo na papir z navadnim svinčnikom. Svetujemo vam papir, ki je namenjen prerisovanju krojev. Izrežemo ga s škarjami za papir.



- Za očrtavanje krojev na blago pa potrebujemo označevalce blaga kot sta krojaška kreda ali marker. Prav nam bo prišel tudi šiviljski meter saj bomo z njim odmerili dodatek za šiv.



- Verjetno najpomembnejši šiviljski pripomoček pa je par dobrih škarij. V naši ponudbi so na voljo vrhunske škarje Fiskars, ki so priljubljene po vsem svetu. Izredna zmogljivost rezanja, lahke, udobne in z legendarno dobo trajanja! Kdo pa še ne pozna škarje z oranžnim ročajem :)




- Če želimo kroj uporabiti večkrat svetujemo, da si na vsak posamezen krojni del napišemo ime revije in njeno številko ter letnico izdaje, številko modela, konfekcijsko velikost, številko krojnega dela in število potrebnih ukrojenih kosov določenega krojnega dela.
- Za lažje krojenje si papirnati kroj na blago pripnemo z bucikami.
- Če potrebujemo en kos krojnega dela ga ukrojimo iz enojnega blaga. Če potrebujemo dva kosa krojna dela ( primer 2x rokav), ga ukrojimo iz dvojnega blaga. Če imamo na krojnem delu označen pregib ( primer hrbtni del majice), kroj postavimo točno na pregib blaga.

Zdaj pa veselo na delo! Želimo vam veliko šiviljski in krojaških užitkov!