Vzdrževanje šivalnega stroja

Vzdrževanje šivalnega stroja

Filter


Za dolgo življensko dobo našega šivalnega stroja lahko poskrbimo sami in to na zelo enostaven način. Naš stroj potrebuje nego in redno vzdrževanje, ki je sila enostavno le navaditi se moramo, da se pravil vzdrževanja držimo.

1. Po vsaki uporabi šivalnega stroja ga pokrijemo s prevleko za šivalni stroj ali pospravimo v priročno torbo, ki ju ponavadi dobimo ob nakupu stroja. Tako bomo preprečili nabiranje prahu in umazanije.



2. Po vsakem večjem šiviljskem projektu ali več dnevni uporabi stroj obrišemo z mehko bombažno krpico. Tako bomo s stroja odstranili koščke sukanca in prah, ki ga spuščata blago in polnilo. Vso ujeto umazanijo lahko odstranimo tudi z izpihavanjem zraka. V pomoč nam je lahko pršilka, ki jo ponavadi uporabljamo za rože. Prazna pršilka iztisne dovolj zraka, da odstranimo prašne delce. Nikakor pa našega stroja ne smemo čistiti z vodo!



3. V priboru šivalnega stroja najdemo tudi majhno metlico za čiščenje. Z njo očistimo nosilec tačke, tačko in čolniček. Priporočljivo je, da takšno obliko čiščenja izvedemo bolj pogosto. Po vsakem več urnem šivanju.



4. Ko se lotimo čiščenja bolj temeljito pa šivalnemu stroju po navodilih proizvajalca odstranimo vbodno ploščo in čolniček. Ponavadi je vbodna plošča na stroj privita z dvema vijakoma, ki ju odvijemo s priloženim izvijačem, nekateri stroji pa imajo ročaj in s pritiskom nanj vbodna plošča odstopi. Z metlico odstranimo ves prah in umazanijo.



5. Servisa pri pooblaščenem serviserju šivalnih strojev se ne poslužujemo samo takrat, ko se naš stroj pokvari. Priporočljivo je, da stroj servisiramo enkrat letno oziroma po potrebi glede na to koliko stroj uporabljamo. Serviser naš stroj očisti na tistih predelih, ki jih sami ne čistimo ob rednem vzdrževanju, namaže in popravi, če je kakšna okvara. Reden servis in pravilna uporaba šivalnega stroja dajeta stroju garancijo, da bo brezhibno deloval vrsto let.