Vezenje na platno (video) | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Vezenje na platno (video)

Filter

(enostavno vezenje pobarvano z akvarel barvicami)

VEZENJE NA PLATNO in OSNOVNI VEZILNI VBODI

Vezenje na platno je vedno bolj popularno. Vezemo lahko na različno blago. Najbolj pogosto za osnovo na katero vezemo uporabimo enobarvno blago, izberemo pa lahko tudi takšno s potiski. Primernejše je takšno, ki ima nežen vzorec, da izvezen motiv pride do izraza.
Zelo lepo se sklada z ročnimi aplikacijami.

Motiv vezenine na platno prenesemo z ustreznimi pripomočki kot so različni markerji in papirji za prenos motiva. 
Pri delu uporabljamo ustrezne igle in prejice za vezenje. Igle za vezenje imajo ostro konico. Prejica za vezenje je sestavljena iz 6 niti. Uporabimo lahko vseh šest ali pa vezemo samo s tremi, dvemi ali eno nitjo. Vezilna nit naj ne bo daljša od 50cm, ker se predolga nit razcefra in zavozla.



Lep vezilni izdelek je tisti, ki je narejen z enakomernimi vbodi. Pri delu moramo biti pozorni na to, da niti ne zategujemo in da je dolžina veza čim bolj enaka.

Platno za vezenje lahko vpnemo v obroč za vezenje, ni pa nujno.

Blago na katero vezemo pred pričetkom vezenja ne smemo ukrojiti na točno velikost kot jo potrebujemo za izdelek. Krojimo ga šele takrat, ko je motiv dokončan in blago polikano. 

Z vezenjem pričnemo vedno na hrbtni strani platna. Ko pričnemo z vezenjem pustimo nekaj prejice, ki jo namesto, da bi jo zavozlali vpletemo med niti, ki jih ustvarimo z vezenjem. Enako vezenje tudi zaključimo. Med vezenjem je igla vedno zgoraj, vidna nam. 

Kje na motivu pričnemo z vezenjem je poljubno.

Poleg tega, da z vezenino lahko okrasimo različne izdelke kot so prtički, zavese, oblačila in še mnogo drugih izdelkov jih lahko uporabimo tudi v kombinaciji s patchworkom ali kot stenski okras. Izdelek, ki ga ne bomo prali lahko pobarvamo z akvarel barvicami.

Poznamo veliko število različnih vezilnih vbodov. Tukaj je opis le nekaj najbolj osnovnih.


STIČNI VBOD

Najenostavnejši in najpogosteje uporabljen vbod. Vezemo po očrtani liniji tako, da se vezi med seboj stikajo.







PREDNJI VBOD 

Vezemo z enakomernimi presledki. Presledki so za pol krajši od dolžine vboda.






VOZELNI VBOD

Uporabljamo ga za izdelavo pik na motivu. Na primer oči, sredine rožic,.. Prejo ovijemo 2x okoli igle ali 3x za bolj poudarjeno pikico.





KRIŽNI VBOD

Vbod kjer se niti med seboj križajo. Križci se lahko stikajo ali so samostojni. Če so zaporedni lahko vezemo najprej v eno smer in se po končanem nizu vrnemo ter vezemo v nasprotno smer.





PLOŠČATI VBOD

Vbod, ki je zaradi polnosti na izdelku najbolj izrazit. Vezemo tako kot, da bi s prejico barvali označeno polje in z njim zapolnimo ploskovne motive. Niti se med seboj stikajo. Uporabimo ga lahko na primer za kljun pri ptičku, nos pri snežaku,...



FRANCOSKI VOZEL

Francoski vozel se od drugih vozlov razlikuje po tem, da na koncu niti ustvarimo 'bunkico'. Ta nam je v pomoč, da nit ne zdrsne skozi platno tudi ob malo močnejšem potegu. Uporablja se tudi pri ročnem prešivanju patchwork izdelkov saj ga lahko skrijemo med blago hrbtnega dela in polnilom (vozel potegnemo skozi blago hrbtišča izdelka). S tem se izognemo temu, da bi bil viden na izdelku.





(prevleki za blazino v kombinaciji s patchworkom v country stilu)