Freezer papir (video) | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Freezer papir (video)

Filter


Kaj je freezer paper ali zamrzovalni papir?

Njegov osnovni namen je predviden za gospodinjsko uporabo. Uporablja se kot papir za zavijanje in zaščito hrane, ki bo zamrznjena. Ustvarjalci z domišljijo brez meja pa so kmalu ugotovili, da je priročen tudi za različno kreativno ustvarjanje. S pomočjo tega papirja lahko izdelujemo ročne aplikacije pri patchworku, uporabimo ga za izdelavo stencil motivov in podobno. Svojega si lahko zagotovite tukaj : freezer paper

Papir ima z ene strani voščen premaz, ki pa se s toploto likalnika oprime blaga, kar omogoča stabilnost papirja na tkanini in s tem lažje ustvarjanje različnih oblik in motivov. Druga stran pa je podobna običajnemu papirju. Na voljo je v več metrskih rolah in ga lahko režete v poljubne velikosti.
Najpogosteje ga uporabimo na bombažnem blagu. Uporabljamo pa ga lahko tudi na drugih materialih kot so les, juta, filc, platno in podobno.

Kako ga uporabljamo?

Ker je prosojen lahko motiv, ki želimo izdelati prerišemo nanj. Položimo ga s papirnato stranjo navzgor čez motiv in ga na papir prerišemo z navadnim svinčnikom. Nanj lahko tudi tiskamo s pomočjo Ink-Jet printerja.

Tako pripravljene kose papirja položimo na blago z voščeno stranjo navzdol in jih zalikamo z likalnikom. Toplota likalnika bo stopila premaz in se oprijela blaga. Ko končamo z njegovo uporabo (odvisno od tega za kaj ga uporabimo), ga enostavno odlepimo. Sloj premaza je tako tanek in nežen, da ne pušča nobenih sledi. Uporabljen kos papirja zavržemo.

FREEZER PAPER - ROČNE APLIKACIJE

Za izdelovanje ročnih aplikacij priporočamo uporabo mini likalnika





Na freezer papir prenesemo dele aplikacije, ki jo želimo izdelati.
Dele aplikacije izrežemo po očrtani liniji.
S povoskano stranjo navzdol polikamo del aplikacije na lice blaga iz katerega jo želimo izdelati. Blago izrežemo približno 0,5cm stran od papirja (dodatek za zagib).
Z blaga odlepimo freezer papir in ga na hrbtno stran blaga položimo s povoskano stranjo navzgor.
Z uporabo mini likalnika zalikamo robove blaga na papir, ki bo delu aplikacije dal obliko. Če je v določenih delih blago težko zapogniti ga zarežemo do papirja. Če pomotoma slabo zalepimo del roba ga enostavno odlepimo in ponovno zalepimo pravilno.

Dele aplikacije položimo na lice blaga, ki bo služil za ozadje. Za stabilnost delov uporabimo lepilo za tekstil, ki ga nanesemo na zapognjen rob na hrbtni strani dela aplikacije. Nanos lepila naj bo tanek le nekaj kapljic. Če lepila ne želimo uporabiti lahko dele aplikacije pritrdimo na ozadje s pomočjo mini bucik namenjenih prav izdelovanju ročnih aplikacij.

Dele aplikacije na blago za ozadje prišijemo ročno s skritim šivom. Uporabimo sukanec, ki ustreza barvi blaga in šivanko primerno za ročno šivanje aplikacij (šivanke so kratke in tanke).
Ena od možnosti je, da aplikacijo prišijemo na ozadje blaga tudi strojno. Priporočamo uporabo aplikacijskega šiva, ki bo najmanj viden. 

Po obšivanju ročno ali strojno obrnemo kos blaga na katerem je izdelana aplikacija s hrbtno stranjo navzgor in izdelamo zarezo na sredini vsakega dela aplikacije. Blago ozadja izrežemo tako, da bo od šiva do zareze razmak približno 0,5cm in nežno odstranimo freezer papir.

FREEZER PAPER - STENCIL





Motiv narisan na freezer papirju natančno izrežemo z ostrim rezilom. Izrezan motiv položimo s povoskano stranjo navzdol na blago ali drug material in ga dobro zalikamo. Za barvanje uporabimo barve za tekstil in se ravnamo po navodilih proizvajalca. Barvo na blago nanašamo z mehkim čopičem ali gobico. Počakamo, da se barva posuši in odstranimo freezer papir.

FREEZER PAPER - IZREZOVANJE OBLIK IZ FILCA

Za lažje izrezovanje oblik iz filca je freezer paper odlična pomoč. Filcu da stabilnost in ga je lažje izrezovati, robovi so lepši. Freezer paper položimo s povoskano stranjo navzdol na lice filca in polikamo. Izrežemo motive in odstranimo papir. Tako enostavno je!



FREEZER PAPER - TISKANJE S POMOČJO INK-JET PRINTERJA

Ko želimo natisniti motiv ali fotografijo na blago je ena od možnosti, da to naredimo kar doma na našem običajnem inkjet printerju. Freezer paper bo blagu dal stabilnost, ki bo omogočila, da bo kos blaga tekel gladko skozi tiskalnik.

Blago, ki želimo uporabiti je priporočljivo prej oprati. Poskrbeti moramo tudi, da bo blago čisto brez prahu in dlačic zato je dobro, da ga očistimo s pomočjo lepilnega valjčka za čiščenje oblačil.

Blago in freezer papir izrežemo večje kot je format, ki ga želimo tiskati (običajno je to A4 format).

Papir na blago položimo s povoskano stranjo navzdol in polikamo. Pazimo, da ne ustvarimo gubic ali pregibov. Tako pripravljen kos s pomočjo ostrih škarij ali še boljše z okroglim rezilom izrežemo na velikost poljubnega formata. Zelo je pomembno, da so robovi odrezani z ostrim pripomočkom, da nimajo odvečnih nitk in se ne cefrajo.

Pripravljen kos blaga naložimo v printer, nastavimo optimalno kakovost tiska in začnemo s tiskanjem.

Priporočljivo je, da z nadaljno uporabo motiva počakamo nekaj ur (najbolje čez noč), da se barva dobro posuši. Dobro posušeni barvi na blagu odstranimo freezer papir in pripravljen je za uporabo. Tak izdelek ni primeren za pranje. Če želite izdelati pralen izdelek pa morate kos blaga premazati s stabilizatorjem barve, ki so ponavadi na voljo v trgovinah z ustvarjalnim materialom.