Tačka za 1/4'' šiv (video) | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Tačka za 1/4'' šiv (video)

Filter

TAČKA ZA 1/4'' ROB




Ko se prvič lotimo šivanja, se srečujemo z raznimi šiviljskimi izrazi, ki jih ne poznamo. Gotovo boste naleteli na izraz dodatek za šiv. Kaj to sploh je?
Dodatek za šiv je prostor med robom blaga in šivom. Širina dodatka za šiv je različna glede na izdelek, ki ga šivamo. Običajno se giba se med 0,5 cm in 1,5 cm. Različni kroji imajo točno določeno širino dodatka za šiv in ta podatek najdemo v navodilih kroja. Dodatek za šiv je dodatno blago, ki je potrebno zato, da ne šivamo preblizu roba, saj bi sicer izdelek razpadel. Šivanje s točno določenim dodatkom za šiv je ključnega pomena za lep izdelek.



Nekateri stroji imajo v svoji opremi tačko, ki ima robnik. Če je nimate, jo lahko dokupite. To tačko poznamo kot patchwork tačko, nekateri jo imenujejo tudi 1/4'' tačka.



Z njo šivamo tako, da robnik tačke sledi robu blaga. Robnik blago rahlo potiska tako, da nam pomaga pri natančnem šivanju. Širina dodatka za šiv, ki jo lahko šivamo s to tačko je odvisna od modela šivalnega stroja, običajno je to 0,75 cm in 1/4'' pri nekaterih modelih strojev pa je širino možno nastaviti tudi na druge razdalje. Naj vas njeno ime ne zavede, ker je odlična tačka za šivanje številnih šiviljskih projektov.



Patchwork dodatek za šiv, 1/4 '' (približno 6mm) ali 0,75 cm:

Pri patchworku večinoma uporabljamo 100% bombaž brez elastana in običajno šivamo ravne linije ali manjše krivulje. Posameznemu delu, ki sestavlja patchwork vzorec pri načrtovanju in krojenju dodamo dodatek za šiv 0,75 cm. Da lahko potem ukrojene dele blaga s šivanjem pravilno sestavimo v vzorec, se moramo nujno držati tega pravila. Kolikor dodamo, s šivanjem tudi odvzamemo.

Vsi dizajnerji, ki za svoje izdelke uporabljajo merske enote v inčih, pa v svojih navodilih uporabljajo dodatek za šiv 1/4''. Zato je nujno, da ga upoštevamo. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da izdelka ne bomo mogli sestaviti, čeprav gre za zelo majhno razliko v širini.

Ta dodatek za šiv pa lahko uporabimo tudi pri različnih manjših šiviljskih izdelkih kot so toaletne torbice, igračke, blazinice za bucike in podobno. Začetnikom bo takšna tačka v veliko pomoč, saj ji je lažje slediti kot linijam na vbodni plošči ali običajni tački.