Patchwork uvod | Liupka | Zaljubljeni v šivanje

Patchwork uvod

Filter

PATCHWORK UVOD


Patchwork ali po slovensko krpanka je tehnika krojenja in šivanja blaga. Blago ukrojimo v različne geometrijske oblike, ki jih sešijemo v izdelek. Tehniko lahko uporabimo za izdelavo različnih dekorativnih izdelkov. Izdelamo lahko prečudovita pisana pregrinjala, blazine, prte, torbe, oblačila in še mnogo tega.

S kombinacijo različnih vzorcev in barv blaga, geometrijskih likov in aplikacij nam ta tehnika omogoča neskončne možnosti za izdelavo našega izdelka.



Najbolj prepoznaven izdelek narejen v patchwork tehniki je posteljno pregrinjalo ali quilt. Sestavljen je iz treh plasti. Zgornji iz geometrijskih likov sestavljeni del, spodnji del, ki je ponavadi iz enega kosa blaga in pa polnila v sredini. Vse tri plasti so okrasno prešite in to imenujemo quilting.

Obstajajo številne tehnike krojenja, načini kako izdelati zgornjo plast izdelka. Prav tako kot so se razvijale tehnike krojenja in sestavljanja zgornje plasti izdelka pa je svoj razvoj doživelo tudi prešivanje. Na različnih razstavah, ki jih prirejajo po svetu lahko vidimo prave umetnine mojstrov patchworka in quiltinga.

Teorij o zgodovini krpanke je veliko. Najverjetneje je nastal iz potrebe, ko so ljudje stare kose dragega blaga reciklirali in iz njega izdelali nov uporaben predmet.
Patchwork kot hobi pa je k nam prišel iz Amerike, kjer se je začela razvijati industrija blaga ter pripomočkov povezanih s tem hobijem. Danes je z njim 'okužen' cel svet in navdušuje številne ljubitelje kreativnega šivanja. 

Znanje se je podajalo iz roda v rod, izdelki so se sprva šivali samo ročno, ker pa je takšno šivanje zamudno so se ženske pričele združevati v skupine, da bi hitreje izdelale pregrinjala. Pregrinjala so bila v večini poročna darila, ki so glede na vzorec nosile tudi simbolni pomen. Nastale so skupine pod imenom Quilting bee. 



Ročno šivanje se je ohranilo do danes vendar le kot ena izmed tehnik. Za izdelavo izdelkov uporabljamo šivalni stroj ter posebno opremo za krojenje.