Pogrinjek prešivanje (video)

Pogrinjek prešivanje (video)

Filter

PATCHWORK POGRINJEK, PRIPRAVA NA PREŠIVANJE in PREŠIVANJE ( QUILTING)




Vsak patchwork izdelek je potrebno prešiti. Na voljo so nam različni načini prešivanja. Najbolj klasičen način je, da like na izdelku prešijemo tik ob stiku šivov. Prešivamo lahko tudi tako, da like prešijemo križno, rišemo vzorce ali s tehniko prostoročnega prešivanja. Izbira je vaša. Prešivanje je nujno saj povezuje dve plasti blaga in polnilo v sredini, predvsem pa izdelku doda čar in lepoto.

Preden pa se lotimo prešivanja je potrebno izdelek na to pripraviti. Najlažji način s katerim dosežemo, da sem nam sloji blaga in polnilo med samim delom ne premikajo je z uporabo quilting spreja. Ena od možnosti je tudi spenjanje z bucikami ali najstarejši način, ko izdelek začasno spojimo ali po domače 'sheftamo' s sukancem.

Začasno lepilo v spreju ali quilting sprej bi pravi ljubitelji patchworka označili kot izum stoletja :) 



PRIPRAVA NA PREŠIVANJE

Blago za hrbtni del izdelka in polnilo ukrojimo za par centimetrov večje od zgornjega patchwork dela. Na polnilo položimo zgornji patchwork del, ki ga z lepilom prilepimo nanj. Sprej pred uporabo rahlo pretresemo in popršimo po polnilu s približne razdalje 20-30cm.Če je izdelek večji lepimo v delih. Ponovimo postopek z lepljenjem hrbtnega dela.

PREŠIVANJE ali QUILTING

1. Klasično prešivanje tik ob stiku šivov

Na stroj namestimo tačko imenovano walking foot ali tačka z zgornjim transportom. Ta tačka je primerna za šivanje debelejših materialov ali šivanja večih plasti materiala. Omogoča nam, da material, ki leži med spodnjimi in zgornjimi zobci stroja drsi sočasno. Tako ne nastajajo gubice, šivi pa so lepo enakomerni.


Izberemo si svojo pot prešivanja in šivamo tip ob stiku šivov. Priporočamo uporabo daljšega šiva in začetnikom izbiro sukanca, ki ustreza barvi blaga, ki ga prešivamo. Mi smo se odločili, da na izdelku prešijemo mašnico darila.

2. Prostoročno prešivanje ali free motion quilting



Na stroj namestimo tačko za prostoročno prešivanje. Izklopimo spodnji transport. Šive na začetku in koncu šivanja utrdimo. Prešivanje se lotimo tako, da sami premikamo blago in s sukancem ter premikanjem blaga 'rišemo vzorec'. Najenostavnejše prešivanje je z ustvarjanjem vijug kot v našem primeru. Obstajajo pa seveda številne tehnike in vzorci prešivanja. Velja, da vaja dela mojstra. Lepo prostoročno prešivanje bomo dosegli tako, da bomo ujeli prvi ritem med hitrostjo šivanja in premikanjem blaga. Nekateri za boljši oprijem uporabljajo bombažne rokavice.