Pogrinjek zaključni rob (video)

Pogrinjek zaključni rob (video)

Filter

PATCHWORK POGRINJEK,  IZDELAVA ZAKLJUČNEGA ROBA




Prešit izdelek je po tradiciji zaključen s trakom, ki ga imenujemo zaključni rob. V prvi fazi prišivanja traku na izdelek uporabimo šivalni stroj, v drugi fazi pa trak prišijemo ročno.

PRIPRAVA TRAKU:

Izračunamo obseg izdelka. Obsegu dodamo + 20cm za zagibe pri izdelavi vogalov in žepek v katerega bomo skrili konec traku. Trakove krojimo široke 5cm x širina blaga. Ukrojimo jih toliko kot jih potrebujemo za celoten obseg izdelka z dodatkom. Po postopku prikazanem v posnetku izdelamo en dolg trak, ki ga na začetku odrežemo pod kotom 45°. Zalikamo začetni rob traku in celoten trak polikamo na pol.

PRIŠIVANJE TRAKU: 

S prišivanjem traku na izdelek pričnemo na eni od stranic izdelka. Šivamo ga z upoštevanjem dodatka za šiv 0,75cm od roba izdelka. Začetni del traku (približno 10cm) prišijemo tako (odprt trak), da ustvarimo žepek v katerega bomo na koncu skrili konec traku. Ko je žepek pripravljen nadaljujemo s šivanjem od točke, kjer se žep zaključi. Šivamo stranico po stranico. Na vsaki stranici prekinemo s šivanjem 0,75cm od roba. Šiv zatrdimo. Izdelamo vogalček. Na naslednji stranici pričnemo s šivanjem na vrhu (šiv zatrdimo) in ponovimo postopek. Ko obšijemo celoten izdelek in izdelamo vse štiri vogalčke odrežemo odvečno blago traku ter ga 'pospravimo' v žepek. Trak na hrbtni del izdelka prišijemo z ročnim skritim šivom.