Kako izvezemo zankasti vez (video)

Kako izvezemo zankasti vez (video)

Filter

KAKO IZVEZEMO ZANKASTI VEZ 




Na Slovenskem ima vezenje več stoletno tradicijo. Vezenine so sprva krasile oblačila in posteljnino namenjeno le višjim slojem ter izdelke za cerkveno uporabo. Bile pa so tudi ena od ročnih spretnosti, ki so jih poučevali v ženskih, večinoma samostanskih šolah.

S prejicami za vezenje se lahko poigrate tudi sami. Barvna paleta prejic je zelo pestra in ponuja cel kup možnih barvnih kombinacij. Vse prejice pa lahko pospravite v priročne škatlice iz naše ponudbe. Škatlicam so priložena papirnata vretenca na katera navijete prejico. Na voljo pa so tudi plastična vretenca za vezenje.



Zankasti vez

Za vezenje izberemo dve kontrastni barvi prejice. Uporabimo šivanke za vezenje z ostro konico. Na platno najprej s prvo barvno prejico izvezemo linijo prednjega vboda. Z drugo barvno prejico prepletemo izvezeno linijo tako, da pričnemo z izdelavo zanke približno 1cm pod obstoječo linijo (na sredini presledka med šivi)  in  iglo vodimo skozi zanke, ki so nastale pri izdelavi prve linije vezenja. Takšna oblika vezenja je simpatična vsepovsod. Recimo kot okras spodnjemu robu poletne oblekice.