Pamučni puplin | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Pamučni puplin

Filter




Pamučni puplin je tanja neelastična tkanina glatkog izgleda i gotovo svilenkasta na dodir. Satkana je od finog pamučnog prediva u gustom i jednostavnom ravnom tkanju, u kojem se naizmenično prepliću osnova i potka. Dvostrana je, što znači da tkanina ima isti izgled na licu i naličju. Iako je puplin fina i lagana tkanina, gusto tkanje ga čini vrlo izdržljivim i lakim za održavanje.

Puplin se može napraviti i od drugih sirovina osim pamuka; na primer od vune, svile, viskoze, poliestera ili mešavine vlakana, budući da naziv puplin opisuje samo način ili specifično tkanje, a ne i sirovinski sastav.

Veruje se da izraz "puplin" dolazi od papelina, tkanine koja se izrađivala u Avignonu, gde je u 14. veku bilo privremeno preseljeno sedište papinstva.

Puplin se nekada tkao od svilene osnove i upredene vunene potke. Upravo taj preplet niti različitog kvaliteta i debljine dao je tkanini prepoznatljiv rebrasti izgled.

Danas se pamučni puplin tka od niti jednakih debljina i ima gladak i ravan izgled. To je najrasprostranjenija vrsta tkanine namenjena svestranoj upotrebi. Budući da je prozračan, ne iritira kožu i ne izaziva alergije, puplin je odličan za izradu posteljine i dečje odeće. U odevnoj i modnoj industriji najčešće se koristi za muške košulje, ženske haljine, bluze i tunike. Može se koristiti i za stolnjake, zavese, čaršafe i posteljinu.





 

Krojenje i šivenje pamučnog popelina je jednostavno. Pre krojenja tkaninu treba oprati kako bi se skupila. Za jednobojne tkanine preporučujemo da označitelice tkanine. Za šivenje, na mašinu postavimo univerzalnu iglu debljine 70. Šijemo običnim koncem, bod treba da bude srednje dužine. Ivice tkanine moraju biti porubljene overlock bodom ili, bilo bi idealno, korišćenjem overlock mašine. Proizvodi od pamučnog puplina peglaju se na višoj temperaturi, najbolje sa naličja.


Liupkinu ponudu pamučnog puplina pogledajte ovde: PUPLIN