Izradimo nabore | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Izradimo nabore

Filter



Da li vaš proizvod izgleda previše dosadno? Nabori su odličan način da lako nadogradimo svoj proizvod. Oni su elegantan ukras za odeću, kao i proizvodima za dom. Verovatno smo svi u nekom trenutku nosili odeću sa naborima. Nabori su ravnomerno skupljeni komadi tkanine, a iako izgledaju jednostavno, njihovo pravljenje je često izazov za početnike u šivenju.

Postoji nekoliko načina i vrsta pravljenja 'volana', vrsta nabora se takođe bira u zavisnosti od vrste materijala od kojeg želimo da ih napravimo. Teže je napraviti nabore sa debljim tkaninama ili pletivima.

Da bismo napravili nabore, izsečemo trake od tkanine. Mogu se seći pravo u pravcu konca, ili možemo napraviti trake isečene dijagonalno, koje su pogodne za pravljenje nabora na okruglinama, kao na naprimer na vratnom izrezu.

Trake od materijala sakupimo. Mogu se prišiti ili zašiti na proizvod.

Običan nabor prišijemo na ivicu ili se hvata u šav tokom izrade proizvoda. Dvostrani nabor uvek našijemo.

Dužina naborane trake se izračunava pomoću jednostavne formule. Za nabor od tanjih materijala potrebna nam je tri puta veća dužina ili obim, za deblje materijale dovoljna je dupla dužina. Potrebna dužina trake postiže se sklapanjem nekoliko traka zajedno.


Kako sakupiti traku


Dugim šavovima zašijemo dva paralelna šava na gornjoj ivici. Biramo ravan bod maksimalne dužine i pravimo ga u predviđenom dodatku za šav, oko 1 cm od ivice tkanine, a drugi odmah pored njega, oko 1,5 cm od ivice tkanine. Pazimo se da ostavimo dovoljno dugačke krajeve konca sa obe strane. Ravnomerno rasporedimo prikupljenu širinu tako što ćemo početi da povlačimo donja dva konca i skupljamo tkaninu. Krajeve niti zavežemo.





Najlakši način je upotreba stopice za skupljanje materijala. Koristimo ju kada šijemo nabore od lakših materijala. Ona će nam pomoći pri sabiranju tkanine, ili možemo s njom istovremeno skupiti i pričvrstiti nabor za komad tkanine.

Za nabore na težim materijalima koristimo stopicu za skupljanje.





 

VRSTE NABORA                                     

1. Običan nabor






Na donjoj ivici nabora napravimo zagib ili opšijemo ivicu. Na gornjoj ivici skupimo traku.












Traku za nabor možemo iseći na duplu širinu i napraviti zagib. Na gornjoj ivici skupimo traku.











2. Dvostrani nabor





Prva opcija je da napravite uski zagib na obe ivice nabora ili da ivice opšijemo.












Druga opcija je da napravimo cev.










Traku skupimo na sredini. Pričvrstimo ju na proizvod. Nabor zašijemo između dva šava i na kraju izvučemo konce oba šava kojima smo skupili nabor.