1/4 inčna stopica (video) | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

1/4 inčna stopica (video)

Filter

1/4 INČNA STOPICA





Kada se prvi put susrećemo sa šivenjem, nailazimo na različite izraze koji nam nisu poznati. Sigurno ćete naići na pojam dodatak za šav. Šta je to?

Dodatak za šav je prostor između ivice tkanine i šava. Širina dodatka za šivenje varira u zavisnosti od proizvoda koji šijemo. Obično se kreće između 0,5cm i 1,5cm. Različiti krojevi imaju specifičnu širinu dodatka za šivenje, a taj podatak se nalazi u uputstvima za krojenje. Dodatak za šivenje je dodatni materijal tako da šivenje nije previše blizu ivice materijala i proizvod se ne para. Šivenje sa tačno određenim dodatkom za šivenje je od suštinskog značaja za lep proizvod.



Neke mašine u svojoj opremi imaju stopicu koja ima ivičnjak. Ako je nemate, možete je dokupiti. Tu stopicu poznajemo kao stopicu za pačvork, a neki je nazivaju i 1/4 inčna stopica.



Sa njom šijemo tako da ivičnjak stopice prati ivicu materijala. Ivičnjak blago gura materijal kako bi nam pomogao u preciznom šivenju. Širina dodatka za šivenje koja se može postići sa ovom stopicom zavisi od modela mašine za šivenje, obično 0,75cm i 1/4", a kod nekih modela mašina se širina može prilagoditi i na druga rastojanja. Ne dozvolite da vas njeno ime zavede, obzirom da je odlična stopica za šivenje brojnih projekata.



Pačvork dodatak za šav, 1/4 inča (približno 6mm) ili 0,75cm:

Za pačvork uglavnom koristimo 100% pamuk bez elastina i obično šijemo ravne linije ili manje krive. Pojedinačnom delu, koji oblikuje pačvork motiv prilikom projektovanja, dodajemo dodatak za šav 0,75cm. Kako bi pravilno spajali iskrojene delove materijala, neophodno je strogo pridržavanje ovog pravila. U odnosu na to koliko smo dodali, šivenjem toliko i oduzimamo.

Svi dizajneri koji za svoje kreacije koriste jedinicu merenja u inčima, u svojim uputstvima koriste dodatak za šivenje 1/4 inča. Zbog toga je neophodno da se toga i pridržavamo. U suprotnom, se može desiti da nećemo moći da sastavimo proizvod, iako je to vrlo mala razlika u širini.

Taj dodatak za šav se takođe može koristiti za izradu raznih manjih proizvoda, kao što su toaletne torbice, igračke, jastučići za špenadle i slično. Za početnike će ova stopica biti od velike pomoći jer ju je lakše pratiti nego linije na ubodnoj ploči ili uobičajenu stopicu.