Upoznajmo makrame | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Upoznajmo makrame

Filter




Makrame je drevna umetnost vezivanja čvorova u određenim šarama za stvaranje raznih dekorativnih i korisnih predmeta. Za pletenje čvorova možemo koristiti razne konopce od prirodnih ili veštačkih materijala, prediva, kao i specijalno izrađeno upredeno predivo koje je dostupno u više boja i različitih debljina.














Umetnost makramea je laka za naučiti, osnove se sastoje od nekoliko jednostavnih čvorova, a nivo težine preplitanja čvorova kreće se do zahtevnih projekata koji su izazov čak i za iskusne majstore.

Kao i svaki drugi ručni rad, makrame je prvo nastao iz nužde. Najraniji makrame je korišćen za vezivanje krajeva niti u ručno tkane prostirke kako bi se sprečilo kidanje proizvoda. Pletenjem užadi stvarne su i popravljane ribarske mreže, pričvršćivavana sidra i slično. Kasnije se makrame razvio u pravcu izrade upotrebnih i ukrasnih predmeta kao što su nakit, zavese, zidne tapiserije, abažuri, držači za saksije, stoni ukrasi, jastuci, prekrivači, korpe, torbe, privesci, pa čak i odeća kao što su ogrtači, pelerine, prsluci. Veliku popularnost dostigao je 1970-ih i 1980-ih. Ko se ne seća sove koja je krasila zidove mnogih domova ili zavesa od kanapa okačenih preko vrata.

Sada se makrame vratio u još lepšem obliku i donosi romantičan boho stil u dom. Tehnika je veoma posebna jer se radi isključivo o ručnom radu i ne može se raditi mašinski, i upravo to proizvodima daje posebnu draž.

Čvorovi se prave ručno i nisu potrebni drugi alati. U dodatke za makrame proizvode spadaju različiti prstenovi, ringlice, štapići, drvene kuglice, kamenčići, koreni, krhotine i slično, koje koristimo za pričvršćivanje kanapa ili za ukrašavanje proizvoda.







Konopci su podeljeni na pletene i upredene. Pleteni konopci imaju okrugli oblik, čvrsti su i ne mogu se češljati. Upredeni kanapi sastoje se od nekoliko niti, jednostruko ili dvostruko upredenih, i lako se mogu raspresti i češljati. Češljanjem postižemo lep izgled proizvoda, posebno kada želimo da kreiramo različite kićanke, listove ili krajeve pri završnoj obradi proizvoda.

Većina makrame proizvoda sastoji se od samo nekoliko osnovnih čvorova ili njihove kombinacije. Pored osnovnih čvorova, postoji i mnogo složenijih tehnika vezanja čvorova, koji su u upotrebi dugi niz godina, do novijih savremenijih tehnika.


Za početak upoznajmo tri najosnovnije tehnike vezanja čvorova.


PRIPREMA ZA VEZIVANJE

Pripremimo osnovu na kojoj ćemo napraviti makrame. To može biti štap, prsten, karabiner i slično. Podlogu okačimo ili pričvrstimo tako da se ne pomera tokom samog rada.

Isečemo potreban broj kanapa odgovarajuće dužine. Dužina kanapa zavisi od tehnike vezivanja. Najjednostavniji proračun je pomnožiti dužinu željenog proizvoda sa četiri. Ovo nije uvek tačno, ali je svakako bolje imati predugački kanap nego prekratki. Dužina kanapa, koji pričvršćujemo za podlogu i pritom ga razdvojimo na dva dela, mora biti osam puta veća. Razumljivo je da je dužina niti debelog kanapa ili gušćeg uzorka duža od tanjeg kanapa i labavog uzorka upredanja. Pridržavamo se pravila da je lakše odseći višak kanapa nego ga produžiti.


POČETNI ČVOR

Da bismo započeli izradu, potrebna nam je polazna tačka. Početnim čvorom pričvršćujemo kanape na osnovu. Preklopimo konopac na pola, postavimo petlju na bazu, kroz koju provlačimo oba kraja kanapa. Ovo se može uraditi na dva načina, jedan je da je petlja vidljiva napred, a drugi način je da je petlja skrivena iza baze.


Prikazana su dva načina vezivanja početnog čvora.


1. Presavijeni deo kanapa postavimo ispod ili iznad osnove (štap).





2. Omotamo kraj kanapa oko osnove (štapa) i provučemo kroz petlju.





3. Snažno zategnemo konopac tako da se čvrsto pripije za osnovu (štap). Na levoj strani, petlja je vidljiva ispred, desno je skrivena iza osnove.





Na ovaj način smo pričvrstili kanap za osnovu po našem izboru i možemo da počnemo da vezujemo čvorove. Broj početnih pričvršćenih kanapa zavisi od mustre koju želimo da kreiramo i veličine proizvoda.






KVADRATNI ČVOR

Na osnovu pričvršćujemo dva kanapa pričvrsnim - početnim čvorom. Da bismo napravili kvadratni čvor, potrebna su nam četiri kanapa, koje preplićemo i stvaramo šemu koja podseća na kvadrat. Kvadratni čvor je ravan i može se koristiti na mnogo načina.

Levim i desnim konopcima ćemo isplesti šablon, a srednja dva će nam poslužiti kao podloga oko koje ćemo praviti čvorove. Levo i desno uže nazivamo radni kanap, a dva srednja užeta nazivamo vodećim ili osnovnim kanapima.





Sa vezanjem možemo da počnemo na levoj ili desnoj strani, po pravilu je bolje da se naviknemo da uvek počinjemo da vezujemo na istoj strani, u našem slučaju počinjemo sa leve strane.


1. Počinjemo sa levim konopcem. Postavljamo ga preko osnovnih kanapa i ispod desnog kanapa.





2. Desni kanap postavimo ispod osnovnog kanapa i kroz petlju koju je prethodno stvorio levi konopac.





3. Zategnite oba radna kanapa. Napravili smo pola kvadratnog čvora.





4. Ponovimo postupak sa desnim kanapom. Postavimo desni kanap preko osnovnog kanapa i ispod levog kanapa.





5. Postavimo levi kanap ispod osnovnih kanapa i kroz petlju koju je prethodno stvorio desni kanap.





6. Zategnemo oba radna kanapa. Napravili smo drugu polovinu kvadratnog čvora.





7. Ako nastavimo da vezujemo na isti način, stvaramo uzorak koji se ponavlja.








Ako koristimo veći broj kanapa, možemo napraviti šablon sa kvadratnim čvorom. Na osnovu postavljamo parni broj kanapa za pričvršćivanje. Prvi red četvrtastih čvorova pravimo tako što počinjemo sa vezanjem prva četiri kanapa i nastavljamo sa sledeća četiri do kraja.








U drugom redu počinjemo da vezujemo trećim kanapom. Pošto znamo da su nam potrebna četiri kanapa da napravimo četvrtasti čvor, to znači da će se prvi kvadratni čvor u drugom redu formirati od trećeg, četvrtog, petog i šestog kanapa. Nastavljamo proces dok ne završimo drugu liniju.





U nastavku se ponavlja proces razmene prvog i drugog reda. Svaki drugi red ima pomerene kvadratne čvorove, tako da u svakom drugom redu oba krajnja kanapa slobodno vise. Proizvod se može ukrasiti kuglicama, koje se postavljaju na osnovni kanap oko kojeg vezujemo čvor.











Sličan uzorak krasi naš abažur. Na podlogu smo nanizali nekoliko kanapa za pričvršćivanje (parni broj kanapa), napravili četvrtaste čvorove u prvom krugu, spustili petlje i nastavili da vezujemo sa razmakom. Naizmenično smo pravili dva reda čvorova i ravnomerno spuštali petlje. Postupak je potpuno isti kao i prethodni, s tom razlikom što čvorove nismo zatezali do gornjeg reda, već smo svaki sledeći četvrtasti čvor spuštali približno za istu dužinu i tako stvarali petlje na uzorku.












SPIRALNI ČVOR


1. Na osnovu pričvrstimo dva osnovna kanapa.





2. Počnemo da vezujemo na levoj strani i ponavljamo polukvadratni čvor.








3. Uvek počinjemo da vezujemo na levoj strani i ponavljamo polukvadratni čvor. Ponavljanjem istog čvora na istoj strani počinje da se formira spirala, kanapi se uvijaju.








4. Nakon pet polukvadratnih čvorova, okrenite proizvod za 180 stepeni ulevo i nastavimo da vezujemo sa leve strane.








Spiralni čvor čini lepu samostalnu šaru za izradu vešalice na primer za pravljenje držača za korpe ili saksije za cveće i slično. Jednako je lep i sam kao element na zidnoj dekoraciji ili privesku.






ČEŠLJANJE KONOPCA

Nakon završetka vezivanja, zavežemo krajeve kanapa tankim užetom ili koncem. Prstima raspetljamo pramenove i očešljamo ih prvo češljem, a zatim četkom. Preporučujemo da koristite četku za kućne ljubimce koja ne cepa niti. Nakon češljanja, pramenovi se skraćuju na željenu dužinu.






OVIJANJE OSNOVE SPIRALNIM ČVOROM






Spiralnim čvorom možemo umotati osnovu koja može biti žica okruglog, ovalnog ili drugog oblika, kabl lampe, ručka korpe i slično.

Na primer, ako koristimo metalni obroč kao osnovu, nam obroč zamenjuje dva srednja užad iz prethodnog procesa pravljenja spiralnog čvora. Ovog puta pletemo spiralni čvor oko osnove, u našem slučaju oko obroča. Da bismo napravili spiralni čvor koji okružuje žicu, potrebna su nam samo dva užeta, koja pričvršćujemo na osnovu.

 Između dva osnovna čvora, kvadratnog ili spiralnog, možemo postaviti drvenu kuglicu na srednja dva konopca i nastaviti da vezujemo.






OVIJANJE KONOPCA

Ako želimo da umotamo kanape, koja bi mogla da se koristi na početku ili na kraju vezivanja, kao ukras ili kao međuelement, možemo to uraditi prema sledećem postupku.

1. Na osnovu postavimo bilo koji broj užadi.





2. Drugim kanapom ćemo obmotati postavljene kanape. Postavljamo ga tako da je kraj kanapa gore, a donji kanap formira petlju.





3. Duži kraj kanapa obmotamo u spiralu oko postavljenih kanapa (bilo koje dužine) i provučemo kraj kroz petlju.





4. Gornji kraj kanapa povučemo, tako da će se petlja sakriti ispod čvora koji smo kreirali.





5. Oba kraja kanapa odsečemo sasvim uz čvor.