Chenille (video) | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Chenille (video)

Filter

CHENILLE




Pod francuskim izrazom Chenille u prodavnicama tekstila ćemo naći mek materijal, kojeg na vrlo jednostavan način uz poseban nož i malo kreativnosti možemo da stvaramo sami. Ta pačvork tehnika je upotrebljiva za izradu različitih komada kojima želimo da dodamo meku strukturu i nudi širok spektar različite upotrebe.
Više slojeva materijala prešijemo tako, da napravimo 'kanaliće', koje isečemo. Željeni izgled nećemo dobiti po završetku šivenja i sečenja. Za dostizanje tog cilja je neophodno oprati materijal.
Materijal sečemo nožem, koji nosi isti naziv kao i tehnika.







Nož je jednostavan za upotrebu. Pomeranjem dugmeta u smeru crvene zvezdice biramo širinu 'kanalića', koje smo napravili prišivanjem. Pomeranjem noža u smeru crne zvezdice okrećemo sečivo (sečivo je statično). Zamena sečiva je vrlo jednostavna. Jednim potezom otvorimo poklopac, koji je na zadnjoj strani noža i sečivo jednostavno zamenimo. Na raspolaganju imamo 4 širine 'kanalića', možemo da sečemo ravne linije ili blago ukrivljene.

Za kreiranje chenille izgleda na tkanini poslažemo jedan na drugi više komada materijala, koji su ukrojini u istoj veličini. preporučujemo 4-5 slojeva materijala. Markerom za tekstil nacrtamo dijagonalnu liniju, gde će biti naš prvi šav aujedno i vodič za sve sledeće. Izradimo prvi šav, koji ide pravo po nacrtanoj liniji. Šavove je neophodno učvrstiti, Da se ne paraju. Sve sledeće šavove radimo paralelno sa prvim šavom i razmakom između šavova po našoj želji u okviru 4 ponuđene širine, koje su na samom nožu. Što je veći razmak između šavova, naš komad će biti pufnastiji.

Kada je materijal prišiven, bacimo se na sečenje. Pri tom moramo paziti, da donji sloj materijala ostane neisečen. Ako smo koristili 4 sloja materijala, isečemo samo gornja tri sloja. Kombinacije i mogućnosti upotrebe noža su brojne. U videu smo želeli da prikažemo osnovnu upotrebu. Druge načine upotrebe ćemo vam pokazati u budućim snimcima. Svima Vama, koji ste nestrpljivi, poručujemo da dođete u našu prodavnicu! 

Chenille delove, sašijemo u jednu celinu, koju je neophodno oprati u mašini za veš (40°). Preporučujemo pranje u torbici za pranje.