Osnove pačvorka | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Osnove pačvorka

Filter

OSNOVE PAČVORKA


Osnove su sastavljene od geometrijskih oblika kao što su kvadrat, pravougaonik i trougao. Sa kombinacijom tih oblika pravimo uzorke. Svi ostali geometrijski oblici pripadaju nekoj od drugih pačvork tehnika i toga je stvarno mnogo. Uzorak možemo da ponavljamo na jednom projektu, a možemo i da kombinujemo više uzoraka. Mogućnosti za to kako da napravimo projekat su velike.

Nacrt projekta

Kada se odlučimo kakav projekat želimo da izradimo, počinjemo sa nacrtom ili dizajnom. Možemo da ga nacrtamo sami, nađemo na internetu ili u knjigama i časopisima.



Materijal

Najprimereniji je 100% pamuk. U ponudbi jepuno materijala sa lepim dezenima. Različiti proizvođači se bave izradom materijala koja je namenjena izradi pačvorka. Poznati su pod nazivom američki pačvork materijal. Proizvođači sarađuju sa raznim umetnicima, koji za njih dizajniraju kolekcije materijala. Pojedinačna kolekcija sadrži više dezena materijala, koji se međusobno slažu. Svaku kolekciju prati i stalna kolekcija materijala. Ovo uključuje jednobojne materijale, materijale sa tačkama, crtama, finim otiscima,..Uglavnom su dizajneri i autori knjiga i nacrta za izradu komada u pačvork tehnikama. Uobičajeno je, da svaku novu kolekciju prati ideja kako upotrebljavati materijal. Od običnog pamučnog materijala, oni se razlikuju u nekoliko bitnih elemenata. Materijal proizveden za pačvork nije potrebno pre upotrebe oprati, jer se ne gužva i možemo odmah početi sa krojenjem. Materijal ne ispušta boje, boje ne blede (posle višegodišnje upotrebe zadrže prvobitan izgled). Svako, ko se jednom uhvati izrade pačvorka primeti razlike u kvalitetu. Rad sa ovim materijalima je znatno lakši, jer su svi iste debljine ii ne razvlače se pri sečenju.




Ali naravno da nije obavezno da radimo sa takvim materijalima. Možemo da koristimo bilo koji pamuk, koji nije elastičan, stare stvari, teksas. Možemo raditi komade i od svile ili satena iako je rad sa tim materijalima zahtevniji i ne preporučujemo ga početnicima.

Dodaci za krojenje

Osnovna oprema je sastavljena od podloge za sečenje, lenjira i rotacionog noža.

Podloga za sečenje od posebnog materijala po kojem možemo da sečemo i na sebi ima mrežu u centimetrima, koja nam pomaže pri krojenju. Uobičajeno su podloge dvostrane. Na jednoj strani imamo centimetre a na drugoj merenje u inčima.

Komade krojimo u centimetrima i potrebna nam je ta mreža. Ukoliko pratimo američku literaturu, trebaće nam mreža u inčima za krojenje. U tom slučaju podlogu obrnemo i krojimo uz pomoć mreže u inčima. Figure za krojenje nije potrebno da pretvarate u centimetre.



Podloge za sečenju su dostupne u različitim dimenzijama. Što je veća podloga, lakše će nam biti da krojimo.

Primereni lenjir za većinu pačvork tehnika je pravougaonog oblika i ima mrežu u centimetrima na sebi isto kao i podloga. Lenjir je providan i omogućava nam jasan pogled na materijal dok krojimo. Najbolje je da veličina lenjira odgovara veličini podloge. Preporučujemo veći lenjir.



Za krojenje nam je potreban nož sa okruglim sečivom. Oni se razlikuju po veličini prečnika sečiva i po obliku ručki. preporučujemo 45mm ili 60mm prečnik. Nepravilnom upotrebom nož može da se ošteti i u tom slučaju zamenite sečivo. Ukoliko ga pravilno koristite, služiće Vam dugo.
Oprema za krojenje nije isključivo za krojenje materijala. Možemo da je koristimo i za filc, kožu, papir i slične materijale. Ukoliko ćete često upotrebljavati više vrsta materijala preporučujemo, da za svaki materijal upotrebite drugo sečivo. Važi isto pravilo kao ii kod upotrebe makaza. Nikada ne upotrebljavamo isto sečivo za papir i materijal, jer se time gubi na oštrini sečiva.



Mašina za šivenje

Dovoljna je obična kućna mašina za šivenje. Nove mašine za šivenje međutim pružaju mnogo više udobnosti u radu ii olakšavaju ga. Imaju brojne dekorativne bodove, a među njima i bod za aplikacije. U osnovnoj opremi imaju spektar izbora stopica, koje nam olakšavaju rad. Viši modeli mašina imaju u sebi ugrađen gornji transport, koji nam je potreban za prišivanje debljih materijala ili komada koji imaju punjenje, kao kod jorgana na primer. Niži modeli za takvo šivenje imaju mogućnost stavljanja stopice koja će nam olakšati tu vrstu rada.



Noviji modeli su nas takođe razmazili karakteristikama, kao što su ugrađen uvlakač konca, automatsko sečenje konca, kolenjača za podizanje stopice (omogućava da su obe ruke slobodne na radnoj površini), različite automatske rupice, velika radna površina i brojne druge karakteristike za veće krojačke projekte kao što su kvilting (prišivanje) i pačvork.

Sve, koji biste voleli da o mašinama saznate nešto više i da ih isprobate, pozivamo na naše radionice i prezentacije.