Pačvork međupostave | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Pačvork međupostave

Filter



Prilikom šivanja pačvork proizvoda nailazimo na niz različitih međupostava koji su srednji sloj svakog proizvoda.






Obično je naša prva odluka kakav ćemo uzorak napraviti. Odmah nakon toga, fokusiramo se na izbor boja i dezena materijala. Kada je naš gornji deo proizvoda završen, vreme je da izaberemo međupostavu. Danas imamo mnogo opcija i možemo birati između različitih vrsta međupostava, koje  imaju različite karakteristike. Ponuda ponekad može da nas zbuni, pa ćemo se danas fokusirati na objašnjenje razlika među njima.


Nije svejedno koju međupostavu odaberemo za proizvod. Ako želimo da napravimo zidnu dekoraciju ili podmetač, odabraćemo drugačiju, čvršću međupostavu nego kad izrađujemo meki prekrivač za bebe. Takođe, bitno je razmisliti o načinu održavanja proizvoda. Ako će se redovno koristiti, želimo da međupostava može izdržati višestruko pranje, za razliku od zidne dekoracije koju nećemo prati ili bar ne često. Pažljivo pročitajte uputstva za održavanje, jer se može desiti da neki proizVođači preporučuju da se međupostava opere pre same upotrebe da bi se skupila. Odabir prave međupostave je takođe ključan i u načini prošivanja - quilting. Za ručno šivene proizvode biramo drugačiju međupostavu nego za one koji se šiju mašinski.






Međupostave za pačvork proizvode se na dva načina. Jedan od načina je da se vlakna međusobno vezuju ili zalepe posebnim postupkom, a drugi način je proizvodni proces, u kojem brojne igle probijaju skup vlakana i stvaraju filcanu međupostavu.


 Poliester



Veoma popularna i najpristupačnija je međupostava napravljena od poliestera. Dostupna je u različitim širinama i debljinama. Može biti veoma tanka ili veoma debela. Pošto su vlakna vezana, dobra strana ove međupostave je što proizvode možete ređe prešivati i oni će ipak zadržati svoj oblik. Bitno je odabrati takvu, koja  preko strukture vlakana ima veo, što sprečava da vlakna tokom redovnog korišćenja i pranja provire iz tkanine. Takva međupostava je lagana i mekana, a mana je što se vremenom može pokidati. Pogodna je za proizvode koji će biti u redovnoj upotrebi i za koje nećemo požaliti ako se vremenom unište.


 Bombaž



Međupostava od 100% pamuka je dostupna prirodna ili beljena. Beljena je pogodna za proizvode svetlijih boja, takve u kojima smo koristili dosta bele tkanine. Neizbjeljena bi svetlijem proizvodu dodala blago rustikalni izgled. Odlučujemo na osnovu stila proizvoda koji želimo napraviti. Pamučna međupostava, nema puno mekoće i ima kompaktnu strukturu. Tanka je ali i veoma prozračna zbog pamučnih vlakna. Prešivanje pamučne međupostave je jednostavno bilo da se odlučite za ručni ili mašinski quilting. Zbog lakše strukture preporučuje se gušće, punije prešivanje. Nakon pranja se lagano skuplja i šavovi se zatežu. Ovaj efekat je veoma lep, jer proizvodu dodaje dašak rustičnosti.


 Volna



Vunena međupostava je po strukturi veoma slična poliestarskoj. Ali pošto su vlakna prirodna, između nih postoji velika razlika. Vunena međupostava je prozračna, topla, mekana i veoma popularna među quilterima koji šiju proizvode ručno. Upravo ta prozračnost i mekoća olakšava ručno šivenje, jer igla veoma lepo klizi između svih slojeva proizvoda. Zbog mekane strukture, odlična je za proizvode sa aplikacijama. Ako opšijemo aplikaciju, takva međupostava će je lepo naglasiti, malo izbočiti i to proizvodu dodaje onu tačku na i.


 80 % pamuk / 20 % poliester



Među quilterima najpopularnija međupostava je mešavina 80% pamuk i 20 % poliester. Ta međupostava ujedinjuje najbolje osobine oba materijala. Ima prijatan osećaj pamuka i čvrstoću koju joj daje poliester. Proizvod ne mora biti gusto prošiven, pogodan je za prekrivače kao i za stolnu ili zidnu dekoraciju.






Među novije međupostave spada međupostava od bambusa. Bambusovo vlakno daje međupostavi mekoću. Od svih međupostava napravljenih od prirodnih materijala, ova je najlaganija. Prekrivač postaje više poput ćebeta nego recimo klasičnog prekrivača.

Ponekad možemo međupostave međusobno i kombinovati. Ako želimo deblji proizvod možemo koristiti dva sloja međupostave ili kombinaciju na primer, 80 % pamuka / 20% poliester ispod a vunenu iznad da bi prešivanjem naglasili delove blokova ili aplikaciju.

Link na međupostave iz naše ponude: Međupostave

Pošto je u pačvork proizvode uloženo mnogo truda, vremena, a ako šijemo sa kvalitetnim materijalima i novca, vredi razmisliti za koju svrhu kreiramo proizvod, kakav izgled želimo da postignemo, koliko dugo želimo da ga imamo, koja svojstva će proizvod imati i na osnovu toga odaberemo odgovarajuću međupostavu. Uz raznovrsnu ponudu na tržištu i sa svim informacijama o međpostavama, izbor će biti mnogo lakši, tako da nam ostaje samo da pripremimo materijal, zasečemo u njega i brzo počnemo da pravimo nov prekrivač koji će nam zagrejati telo i dušu.