Pačvork stilovi | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Pačvork stilovi

Filter
PAČVORK STILOVI

U pačvorku poznajemo više stilova, koje određujemo izborom materijala. Različite tehnike pačvorka su uglavnom primerene za većinu materijala.

Seoski, country stil



Materijal za ovaj stil je u monotonim bojama toplih tonova. Uglavnom su to smeđe, bordo crvene, toplo zelene, plave i žute boje. Uzorci su jednostavniji sa finimotiskom ili karo dizajnom. Kombinuju se sa jednobojnim materijalom, koji nazivamo solid, jer nema sjaj (mat). Pored toga, ovom stilu ne pristaje bela boja. Umesto nje se koristi prljavo bela ili bež. Motive odlično akcentuje čokoladno braon boja ili crna, koja uobičajeno preovladava na projektu. Ovakav proizvod je izuzetno domaćinski i primeren je za kuće, koja ima dosta drveta u dekoru. Teško ćete ga uklopiti u moderan stil doma.

Najsirovija verzija stila je primitivan stil. I samo ime nam govori da je izrazito sirovo primitivan. Najveći akcenat je na duboko prigušenim tonovima, pojavljuju se rđe nijanse, a žuta je tamna. Prljavo bela nije prisutna a nadomešta je srednje smeđa ili oker, senf i ima dosta crne boje. Projekat sadrži primitivne aplikacije u jednostavnim linijama. Najčešće za aplikacije upotrebljavamo motiv cveta, životinje ili kuće. Često su aplikacije izrađene od vunenog materijala.



Srodan stil primitivnom je Amish stil u kom upotrebljavamo samo jednobojne materijale. Po tradiciji je u celini izrađen ručno.



Shabby stil



Materijali pastelnih boja sa finim ii srednje velikim otiskom, uglavnom sa cvetnim motivima u kombinaciji sa belom ili prljavo belom bojom. Preovladava roze boja i druge pastelne nijanse. Stil je romatičan, lepo se kombinuje sa čipkom i uklapa se u domove svetlih boja, sa belim nameštajem.

Viktorijanski, cvetni stil



Za komad u ovom stilu upotrebljavamo materijal sa romantičnim cvetnim motivima, najčešće su to ruže. Cvetni motivi su realistični, kombinujemo ih sa otiskom finih motiva kao što su listići, tačke ili crte. Dosta voljen stil koji se uklapa u svaki klasičan dom.

Moderan stil



On uključuje sve žive materijale, duginih boja. Izrazito širok spektar, sa tipovima različitih mogućih kombinacija za naš proizvod. Česti su otisci geometrijskih oblika ili modernih motiva. Možemo da upotrebljavamo celu paletu različitih boja ili otisaka. Možemo da radimo sa akcentom na jednoj ili dve boje, koje oživljavamo raznobojnim elementima. Mogućnosti su beskonačne. Otiske kombinujemo sa mat jednobojnim materijalima.

Scrap stil ili šivenje od ostataka



Od šivenja različitih projekta nam se nakuplju mnogobrojni ostaci materijala. Ovaj stil nam omogućava, da na komadu upotrebimo sve ostatke pamučnih materijala. Možemo da mešamo boje i dezene. Obzirom na raznobojnost materijala, najlepši su rezultati u kombinaciji sa belom bojom, koju biramo za pozadinu. Ostatke upotrebljavamo za pačvork i aplikacije.