Pačvork uvod | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Pačvork uvod

Filter

PAČVORK UVOD




Pačvork ili krpljenje je tehnika krojenja i šivenja materijala. Materijal ukrojimo u različite geometrijske oblike, koje šijemo u jedan komad. Tehniku možemo da upotrebimo za izradu različitih dekorativnih komada. Možemo da pravimo čudesne prekrivače, jastučiće, otirače, torbe, odeću i još mnogo toga.

Kombinacijom različitih dezena i boja materijala, geometrijskih oblika i aplikacija ta tehnika nam omogućava beskrajne mogućnosti za rad.



Najprepoznatljiviji komad izrađen u pačvork tehnici je prekrivač, jorgan ili kvilt. Sastavljen je od tri sloja. Gornji je sastavljen od geometrijskih oblika donji koji je uobičajeno od jednog materijala i od punjenja u sredini. Sva tri sloja su ukrasno prišivena i to zovemo kvilt.

Postoje brojne tehnike krojenja i načina kako uraditi gornji sloj komada. Kako su se razvijale tehnike krojenja i sastavljanja gornjeg sloja komada, tako je svoj razvoj doživelo i prišivanje. Na različitim izložbama, koje se priređuju po svetu možemo da vidimo prave umetnine majstora pačvorka i kviltinga.

Teorija o istoriji pačvorka je mnogo. Najverovatnije je nastao iz potrebe, kada su ljudi stare komade skupog materijala reciklirali i od njih izrađivali novi predmet. Pačvork kao hobi nam je došao iz Amerike, gde je počela da se razvija industija materijala i dodataka u vezi sa tim hobijem. Danas je njim 'zaražen' ceo svet i oduševljava brojne ljubitelje kreativnog šivenja.

Znanje se nasleđivalo generacijama, a komadi su se u početku šili samo ručno. Obzirom da takvo šivenje iziskuje dosta vremena žene su počele da se udružuju u grupe, da bi brže završile projekat. Prekrivači su uglavnom služili kao poklon za udaju ili miraz, pa su u zavisnosti od dizajna imale simbolički značaj. Nastale su grupe pod imenom Quilting bee.



Ručno šivenje se očuvalo do danas, iako samo kao jedna od tehnika. Za rad nam je potrebna mašina za šivenje i posebna oprema za krojenje.