Aplikacije sa savijenim ivicama

Aplikacije sa savijenim ivicama

Filter



Aplikacijama ukrašavamo odevni predmet ili dekorativni proizvod. Najčešće se prave pomoću aplikacijskog ili freezer papira. Oba postupka izrade smo vam već prikazali ali ovog puta ćemo napraviti aplikaciju sa savijenom ivicom.

Oba priloga o izradi aplikacija možete pronaći na linku: APLIKACIJE ili FREEZER PAPIR

Aplikacije sa savijenim ivicama mogu se napraviti u svim oblicima. Na osnovni materijal prišijemo ih mašinomi sa ravnim bodom ili ručno sakrivenim šavom. Postupak šivenja skrivenog šava prikazan je u video prilogu freezer papir.


Potrebno nam je:

- pamučni materijal
- konac odgovarajuće boje
- tanka međupostava za ušivanje
- olovka
- lepak za materijal
- igle za ručno šivenje
- špenadle za aplikacije
- makaze
- alat za oblikovanje uglova i ivica





POSTUPAK IZRADE


1. Od kartona napravimo šablon u obliku dela aplikacije koju želimo izraditi. Šablon stavimo na međupostavu za šivenje i iscrtamo običnom olovkom. Sa međupostavom rukujemo pažljivo jer je tanka.





2. Na lice materijala postavimo međupostavu.





3. Kraćim bodom prišijemo na materijal po nacrtanoj liniji. Bodove učvrstimo.

4. Suvišan materijal i međupostavu odsečemo približno 0,5 cm od šava. Odsečemo špiceve i više puta zasečemo dodatak za šav da aplikacija prilikom okretanja dobije lepši oblik. Na sredini aplikacije zasečemo međupostavu u obliku »+«.

5. Pažljivo okrenemo i oblikujemo ivice pomoću alata za oblikovanje uglova i ivica.





6. Prepeglamo bez upotrebe pare, peglamo lice materijala.

7. Na osnovni materijal, koji će služiti kao pozadina aplikacije postavimo deo aplikacije. Za lakše šivenje, na materijal ga pričvrstimo špenadlama za aplikacije ili ga zalepimo teksilnim lepkom. Lepak nanosimo u tačkama na ivicu naličja. Lepak je rastvorljiv u vodi, suši se za nekoliko minuta i omogućava nam privremeno lepljenje materijala. Ne ostavlja tragove i ispire se vodom. Dvostruki aplikator omogućava nam precizno nanošenje lepka.









8. Aplikaciju na osnovu prišijemo ravnim bodom sasvim uz ivicu materijala ili ručnim skrivenim bodom.