Aplikacije (video) | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Aplikacije (video)

Filter

APLIKACIJE


Aplikacije su predivan dodatak, koji je odgovarajući za skoro sve projekte u šivenju. Odlično se kombinuju sa različnim pačvork tehnikama. Sa njima lako možemo da ukrasimo odeću ili predmete za kuću. Najbolji način za to je da sami, po svom ukusu napravimo aplikaciju.

Postupak izrade je jednostavan a posebno jer imamo pomoć u obliku posebnog papira koji je namenjen za izradu aplikacija.
Najbolji materijal zaizradu aplikacija je 100% neelastični pamuk. Takođe mogu da se prave od filca, džinsa i sličnih materijala.

POSTUPAK IZRADE:

1. Izaberemo ili nacrtamo motiv.



Ukoliko upotrebljavate papir za izradu aplikacija morate biti pažljivi i imati na umu, da će naša aplikacija biti kao slika u ogledalu u odnosu na motiv.



Ako želimo, da je naša aplikacija ista kao motiv nacrtan na papiru uz pomoć svetla (ili to uradimo na prozoru) precrtamo sve linije motiva. Sa hrapave strane precrtamo nekoliko elemenata motiva.

2. Aplikacijski papir položimo preko motiva i običnom olovkom precrtamo sve delove motiva. Crtamo po glatkoj strani, lepak je ispod. Između delova motiva ostavimo bar 0,5cm razmaka.



3. Grubo isečemo sve delove nekoliko milimetara od nacrtane linije.



4. Na naličje materijala za aplikaciju položimo isečene delove aplikacijskog papira (lepak odozgo). Papir prepeglamo. Toplota pegle će istopiti lepak i papir prilepiti za materijal. Peglamo bez pare. Pprepeglamo brzo, samo toliko da se papir zalepi. Ne pregrevamo.



5. Sve delove aplikacije precizno isečemo po nacrtanoj liniji.



6. Odlepimo papir sa svih isečenih delova. Dobili smo isečene delove materijala sa slojem lepka. Te delove položimo na osnovni materijal ili na deo na kome želimo da imamo aplikaciju. Delove aplikacije sastavimo u motiv i pri tom pazimo, da su svi delovi pravilno postavljeni. U našem slučaju su na primer nogice sovice ispod tela. Ako motiv nađete na internetu ili u knjizu naići ćete na određene oznake. Isprekidana linija na motivu uglavnom znači, da je deo aplikacije ispod drugog dela. Sve delove aplikacije ćemo na materijal ponovo prepeglati uz pomoć toplote pegle i ovaj put ćemo to raditi postupno, a ne ceo motiv odjednom.

U našem slučaju sovici prvo prepeglamo nogice, koje su ispod tela. Nastavljamo sa telom i glavom. Dodamo krila. prepeglamo oči, kapke i kljun.



Raspored lepljenja je drugačiji na svakoj aplikaciji. Tako pripremljena aplikacija je spremna za opšivanje. Opšivanje je obavezno. Nije dovolj, da aplikaciju samo zalepimo, jer će se pri prvom pranju odlepiti sa komada odeće.

7. Opšijemo sve delove aplikacije. Najlepši i najčešće upotrebljavan šav za opšivanje aplikacija je aplikacijski šav, koji ćete naći na svim modernim mašinama označen simbolom, koji je prikazan na fotografiji (ne nužno pod tim rednim brojem).



Na nekim mašinama možemo sresti celu paletu različitih aplikacijskih šavova. Svakom od ovih bodova možemo po izboru da podešavamo dužinu i širinu. Izaberemo taj koji nam najviše odgovara. Obično za manje delove aplikacije izaberemo šav, koji ima kraće 'grabuljice' i za veće delove 'grabuljice' produžavamo (podešavanjem širine boda).

Ukoliko na Vašoj mašini nemate aplikacijski bod, možete da koristite cik-cak. Gustinu cik-cak šava namestite po želji. Korišćenje izrazito gustog cik-caka nije poželjno niti potrebno.

Pri opšivanju aplikacije je važno, da šijemo tako, da šav obuhvati aplikaciju u celini. To znači da je bod igle u materijalu na desnoj strani tik uz aplikacijiu (u materijalu osnove na koju apliciramo) i bod igle na levoj strani u aplikaciji.

Pri izboru konca za opšivanje aplikacije možemo biti kreativni. Možemo da izaberemo boju konca koja odgovara boji materijala (preporučujemo početnicima, jer su greške manje vidljive) ili kontrasnu boji u odnosu na materijal. Aplikaciju možemo da opšijemo ii recimo crnom bojom, koja će dati potpuno drugačiji izgled projektu.

Za opšivanje aplikacije izaberemo aplikacijsku stopicu. Obzirom da je otvorena, omogućava nam da jasno vidimo gde šijemo.



8. Motivu na kraju ručno izvezemo trepavice i prišijemo dugmence za oči.



Za dezert je tu i video prikaz izrade aplikacija sa aplikacijskim papirom.