Napravimo korpu za krojeve | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Napravimo korpu za krojeve

Filter





Da li se vam vaši krojevi gomilaju i zauzimaju vaš radni prostor? Krojeve smo pospremili u lepu korpu i sada nam više ne smetaju tokom rada. Korpa se može izraditi u željenoj veličini po istom postupku. U prostoriji za šivenje možete u korpama od materijala pospremiti i ostale potrepštine, tkanine, konce i mnoge druge stvari. Takva će korpa sigurno naći mesto i negde drugde u vašem stanu.



Potrebno nam je:







- pamučni materijal
- međupostava
- kvilting sprej
- konci
- makaze
- marker
- krojački metar
- štipaljke



PRORAČUN KROJENJA OKRUGLE KORPE



Odredimo veličinu dna korpe. U našem slučaju, prečnik dna korpe je 23 cm.

Da bismo izračunali obim korpe, pomnožimo prečnik korpe (23 cm) x 3,14 = 72,22 cm i dodamo 1,5 cm na izračunati obim za dodatak za šavove.

72,22 + 1,5 = 73,72   Zaokružimo na veći broj = 74 cm

 Visinu korpe odredimo po želji, naša kopra je visoka 45 cm.



POSTUPAK IZRADE



Prednji deo oboda korpe izradimo po želji. Mogućnosti su beskrajne, biće lepa i ako koristite samo jedan komad materijala. Mi smo se poigrali i izradili motive za šivenje u pačvork tehnici sa natpisom koji je urađen kao aplikacija.

Prednji deo oboda i materijal podloge, koji će biti unutrašnjost korpe, zalepimo na međupostavu po postupku opisanom u jednom od naših prethodnih blog postova: PODMETAČ PRIPREMA ZA PREŠIVANJE, KVILTING

Za lepljenje materijala na međupostavu upotrebili smo kvilting sprej. Na isti način izrađujemo i dno korpe.

Za korpu smo odabrali pamučnu međupostavu koja je dovoljno čvrsta da drži oblik korpe i dovoljno meka da se može šiti bez problema. Po želji možete izabrati i tvrđe međupostave.

Namerno su sve komponente korpe predimenzionirane i ne kroje se po konačnim dimenzijama i obliku pre samog prešivanja. Oba dela se prvo prešiju po želji i tako spojimo sva tri sloja zajedno.









 

Iskrojimo dno korpe i obod, koji je u našem primeru veličine 74 cm x 45 cm.







Overlok bodom ili cikcak bodom opšijemo obe strane oboda, da se materijal ne osipa. ravnim bodom sastavimo obod.





 

Na korpu prišijemo dno. Prvo podelimo dno na četiri jednaka dela i isto uradimo i sa obodom. Prilikom sastavljanja koristimo štipaljke.







Dno prišijemo ravnim bodom i manjim dodatkom za šav, preporučujemo 0,75 cm, što je uobičajeni dodatak za šav pri šivenju pačvork proizvoda. Ponovimo postupak opšivanja, čime sprečavamo osipanje materijala.






 
Korpu okrenemo. Gornju ivicu korpe završimo po želji. Možemo je opšiti paspul trakom ili kao što smo mi uradili, završnom trakom opisanom u postupku na linku: PODMETAČ IZRADA ZAVRŠNE TRAKE