Šijemo džepove na ramu | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Šijemo džepove na ramu

Filter



Ram za vez možemo upotrebiti i u dekorativne svrhe i sa malo mašte ukrasiti zid svog prostora za šivenje koji pored ukrasa ima i korisnu vrednost. Po istom postupku možete da izradite i džepove za čuvanje igli za pletenje i heklica.

 Potrebno je:




- različite dezene pamučnog materiala
- međupostava
- ram za vez (25cm)
- marker
- kvilting sprej
- konci 
- ukrasna traka i dodaci za dekoraciju 


KROJENJE

Upotrebili smo međupostavu od prirodnih materijala jer je čvršća i tanja u odnosu na druge međupostave. Iskrojimo komad međupostave veličine 32cm x 32cm.

 Od različitih dezena pamučnog materijala iskrojimo:

- 1x pravougaonik 6,5cm x 11,5cm
- 34x kvadrat veličine 6,5cm x 6,5cm.

Za džepiće iskrojimo 2x pravougaonik veličine 15cm x 30cm in 2x 12cm x 30cm. 

ŠIVENJE

Iskrojene delove rasporedimo u bilo kom rasporedu. Za sastavljanje upotrebimo pačvork stopicu, dodatak za šav 0,75cm već je uračunat. Prvo sastavimo delove u linije koje međusobno povežemo u celinu. Tokom faza šivenja peglamo.


 








Osnovu od kvadrata prilepimo na međupostavu upotrebom kvilting spreja. Prešijemo u stilu po našem izboru.





Materijal za džepove stavimo s licem na lice i prošijemo po jednoj od dužih stranica.





Prepeglamo i veći džep ukrasno prešijemo po gornjoj sastavljenoj stranici, manji džep ukrasimo ukrasnom trakom.





Na osnovu od kvadrata prvo stavimo veći džep i preko njega još i manji. Unutrašnji deo drvenog rama  približnih je dimenzija 23cm x 23cm. Položaj rama možemo odrediti sopstvenoj želji. Naši džepovi dostižu približno do sredine rama.





Kada smo zadovoljni rasporedom džepova markerom obeležimo linije koje će podeliti džep na nekoliko manjih. Nacrtane linije prešijemo.





Unutrašnji deo rama stavimo na osnovu od materijala i precizno ga ocrtamo pomoću samoizbrisivog markera. Nacrtanoj liniji dodamo dodatna 2cm, isečemo krug. Celi krug opšijemo overlock bodom.








Po želji osnovu dodatno ukrasimo dugmićima i nakitom. Na ivicu kruga nanižemo konac za vez ili jači konac koji će nam pomoći da obučemo unutrašnji deo rama. Umetnemo ram i polako vučemo konac tako da se oblikuje i čvrsto pristaje ramu. Osnova koja je sastavljena od više slojeva materijala i međupostave je prilično bogata i teže se oblikuje. Dodatno povežemo i stranice.








Namestimo spoljni deo rama i dobro stisnemo mehanizam za zatvaranje. Na šraf koji povezuje oba dela rama namestimo traku za vešanje.

Tako prelepo izrađen proizvod je predivna dekoracija za svaki kreativni prostor!