Srculence od materijala | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Srculence od materijala

Filter

SRCULENCE OD MATERIJALA




Srculence je uvek lep ukras. Možemo da ih pravimo na razne načine i da ih ukrasimo trakama, čipkama, dugmićima... Punimo ih sintetičkim punjenjem a po želji možete dodati lavandu ili slične mirišljave biljke.

Za izradu srculenca nam je potrebno:

- pamučni materijal u dve različite boje
- čipka i dugmence
- sintetičko punjenje



KROJENJE:

Od kartona napravimo kroj za srculence. Svi dodaci za šav su već uneti na kroju.

srček

Od materijala A ukrojimo 2x pravougaonik veličine 12cm x 16cm (za zadnji deo srca) i 1x pravougaonik veličine 10cm x 16cm (za prednji deo srca). Od materijala B ukrojimo 1x pravougaonik veličine 14cm x 16cm (za prednji deo srca).

ŠIVENJE:

Pri šivenju upotrebljavamo dodatak za šav 0,75cm. Najlakši način je, da šijemo sa pačvork stopicom. Sve šavove ojačamo na početku i kraju šivenjem unazad, da se ne bi parali.

1. Ukrojene pravougaonike za zadnji deo srca položimo licem na lice i zašijemo ga tako, da na sredini ostavimo približno 5cm otvor. Sastavimo po dužoj stranici. Šav prepeglamo.





2. Ukrojene pravougaonike za prednji deo srca položimo licem na lice i zašijemo ih po dužoj stranici. Šav prepeglamo u jednom smeru.



3. Na prednji deo srca položimo cik-cak traku i prišijemo je na materijal ravnim šavom.



4. Prednji i zadnji deo srca položimo licem na lice. Na materijal položimo kroj srca i precrtamo ga markerom za materijal.



5. Srck u celini opšijemo po nacrtanoj liniji. Za opšivanje upotrebljavamo kraći šav. Isečemo ga približno 0,5cm od nacrtane linije.



6. Isečemo krivine na srcu i više puta zasečemo dodatak za šav. Pri tom pazimo, da ne presečemo šav. Seckanje dodatka šava je neophodan korak jer utiče na lep oblik. Uopšteno pravilo koje važi za sve projekte sa krivinama je da se zaseče više puta gde su jači prelazi i krivine (približno na svaki cm) i manje puta gde je ravno (približno na svaka 3cm).





7. Srculence obrnemo kroz otvor, koji smo prethodno ostavili za tu namenu i napunimo ga sintetičkim punjenjem.



8. Otvor za punjenje zašijemo ručno.



9. Po sredini cik-cak trake, koja je na prednjem delu srca prišijemo dugmence. Po želji možemo da napravimo i vrpcu za kačenje (mi smo upotrebili predivo za vez).