Zaštitna maska za lice | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Zaštitna maska za lice

Filter




Napravite sebi zaštitnu masku za lice. Pre svega, svi moramo da se pridržavamo svih bezbednosnih mera i ostatanemo kod kuće, ali ako treba da idemo među ljude, pametno je koristiti zaštitnu masku.


Pamučna maska napravljena kod kuće je periva i namenjena je višestrukoj upotrebi. Kod nošenja maske moramo slediti uputstva za nošenje i održavanje. Maska mora dobro prijanjati i da nalegne na nos. U džep maske umetnemo papirnatu maramicu, salvetu i slično što može zameniti filter. Masku posle upotrebe, koja ne bi trebalo da bude duža od dva sata pravilno skinemo sa lica i odvojimo od ostalog veša. Masku operemo na najmanje 60 ° i suvu dobro prepeglamo uz upotrebu pare.

Maska je napravljena od 100% pamuka. Za proizvod možete koristiti pamučne tkanine koje se mogu naći u našoj ponudi materijala. Pogodni su materijali za pačvork, pamučne tkanine i slično. Posebno je važno da odaberemo materijal kojise može prati na zadovoljavajući temperaturi. Materijal pre upotrebe operemo da se skupi.

Kroj za masku možemo prepraviti po svojim merama. Ako je maska prevelika, može se smanjiti po obimu kroja. Dužina lastiša varira u zavisnosti od pojedinca. Naš kroj ima lastiš dužine 15cm.

Dimenzije na kroju su u santimetrima. Po priloženom nacrtu izradimo kroj.








Potrebno nam je:





- pamučni materijal
- lastiš
- marker
- konac
- žica


POSTUPAK IZRADE

1. Iskrojimo dva spoljna i dva unutrašnja delova.





2. Oba dela stavimo lice na lice. Spoljašnji deo sastavimo po okruglini, unutrašnji sa otvorom. Na unutrašnjem delu sašijemo oko 3cm na gornjem i 3cm u donjem delu okrugline. Šavove učvrstimo.





3. Dodatak za šav na ututrašnjem delu prišijemo cikcak bodom.









4. Na unutrašnji deo maske prišijemo lastiš. Namestimo ga 1cm od ivice. Dužinu lastiša prilagodimo veličini glave. U našem slučaju upotrebili smo 2x 15cm lastiša širine 6mm.






5. Spoljni i unutrašnji deo maske stavimo licem na lice i opšijemo. Srednji šav otvorimo.






6. Cik cak bodom u dodatku za šav na gornjoj ivici maske prišijemo žicu. Upotrebili smo žicu za vezivanje kesica za hranu. Žica nam omogućava da masku prilagodimo nosnom delu lica.






7. Posečemo uglove na masci, okrenemo je i izradimo šav koji je od gornje ivice udaljen 0,5cm.  Preostale ivice maske prepeglamo.






8. Sasvim uz ivicu prešijemo i preostale ivice.






9. Na masci smo napravili džep u koji možemo ubaciti papirne maramice, salvete ili slično. Umetnuta maramica će poslužiti kao dodatni filter. Nakon korišćenja maramicu bacimo.





10. Po potrebi maski izradimo ušitak da bi se lepše prilagodila licu. Masku presavijemo na pola po dužini  i izmerimo 4cm.  Početnu tačku  obiležimo na 0,5cm od pregiba. Povežemo obeležene tačke.





11. Prošijemo nacrtanu liniju.





U video prilogu možete pogledati stvaranje još jedne verzije maske za lice.