Zaštitna periva maska | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Zaštitna periva maska

Filter




Budućnost nam donosi promene sa kojima ćemo morati da naučimo da živimo drugačije nego što smo navikli. Brinuti se o zdravju je uvek važno a u današnje vreme briga o adekvatnoj zaštiti je vrlo aktuelna tema. Maske postaju naša svakodnevnica.

Pamučna maska napravljena kod kuće je periva i namenjena je višestrukoj upotrebi. Kod nošenja maske moramo slediti uputstva za nošenje i održavanje. Maska mora biti pripijena uz lice i da naleže na nos. U džep maske umetnemo papirnatu  maramicu, salvetu i slično koji zamenjuju filter. Maska posle upotrebe, koja ne bi trebalo da duža od dva sata pravilno skinemo sa lica i ju odvojimo od ostalog veša. Masku operemo na najmanje 60 ° i suvu dobro prepeglamo sa parom.

Maska je napravljena od 100% pamuka. Za proizvod možete koristiti pamučne tkanine koje se mogu naći u našoj ponudi materijala. Pogodni su materijali za pačvork, pamučne tkanine i slično. Posebno je važno da odaberemo materijal koji se može prati na zadovoljavajući temperaturi. Materijal pre upotrebe operemo da se skupi.

Potrebno nam je:





- pamučna tkanina
- Hoooed Zpagetti ili lastiš
- zihernadla
- konac
- žica

POSTUPAK IZRADE

1. Iskrojimo jedan spoljni i jedan unutrašnji deo maske veličine 20cm x 21cm. Opciono, masku možemo prilagoditi širem licu i iskrojiti oba dela maske veličine 20cm x 23cm. Postavimo ih licem na lice i prošijemo jednu kraću stranu.





2. Cik cak bodom u dodatku za šav u gornjem delu maske prišijemo žicu. Upotrebili smo žicu za vezivanje kesica za hranu. Žica nam omogućava da masku prilagodimo nosnom delu lica.





3. Material okrenemo i izradimo šav koji je od gornje ivice udaljen 0,5cm.





4. Oba donja dela savijemo 1cm. Zašijemo.








5. Ivice opšijemo overlock mašinom ili zig zag bodom.





6. Napravimo nabore na masci.Od gornjeg dela odmerimo 5cm i savijemo.








Od presavijenog dela izmerimo 3cm i material složimo tako da napravimo prvi nabor. Pregib i oznaka se poklapaju. Ispeglamo.





Sledeća dva nabora napravimo tako da od pregiba prvog nabora odmerimo 1cm i složimo.






Zatim odmerimo još 2cm i složimo tako da se pregib drugog nabora poklapa sa oznakom. Isti postupak upotrebimo i kod izrade trećeg nabora.











7. Zašijemo bočne delove da pričvrstimo nabore. Šijemo duž ivice po sredini prethodno napravljenog overlock poruba.






8. Za vezivanje koristimo Hoooked Zpagette ili lastiš. Špagete mogu da zamene lastiš kod maske koju nosimo iza ušiju. Traka je prijatnija za nošenje. Traku prepolovimo. Da bismo umetnuli traku ili lastič potrebno je napraviti kanal širine 1cm. Koristeći zihernedlu umetnemo traku ili lastiš. Potrebne su nam dve trake dužine 60cm za vezivanje ili 2x traka dužine 23 cm za nošenje iza ušiju. Dužinu traka podesimo u odnosu na lice. Ako je naš izbor maska koju nosimo iza ušiju, krajeve traka međusobno zavežemo ili zašijemo. Mi smo traku prišili i krajeve sakrili u kanal.


















9. Na masci smo napravili džep u koji možemo ubaciti papirne maramice, salvete ili slično. Umetnuta maramica će poslužiti kao dodatni filter. Nakon korišćenja maramicu bacimo.




 

Ostanimo zdravi!