Kako napraviti kroj po odeći

Kako napraviti kroj po odeći

Filter



Sigurno svako od nas ima svoj omiljeni komad odeće u ormanu. U njemu se osećamo prijatno, a čak i kada je dotrajao, jednostavno ne možemo da se rastanemo od njega. Ako je taj komad odeće izrađen po jednostavnom kroju, možemo ga i sami napraviti. Da bismo napravili proizvod, potreban nam je kroj, a u nekoliko koraka ćemo vas naučiti kako da nacrtate kroj po odevnom predmetu.

Izrada kroja po odeći je pogodna za jednostavnije komade odeće. Na primer, jednostavna majica, džemper, jednostavna suknja ili haljina, omiljena trenerka ili pantalone. Svi materijali koji sadrže elastin i koji su bar malo rastegljivi su primerni za ovaj način rada.


POSTUPAK IZRADE KROJA

Izabrali smo jednostavnu majicu da demonstriramo proces pravljenja kroja od postojećeg odevnog predmeta.

Potrebni su nam papir, olovka, lenjir, špenadle i makaze. Radnu površinu prekrijte mekšom prostirkom. To može biti filc, penasta guma ili jednostavno ćebe.







Papir stavimo na mekanu podlogu i preko papira stavimo odeću. Pričvrstimo odeću na papir špenadlama, koje su vertikalno zabodene u podlogu. Prvo ćemo napraviti prednji deo majice. Označimo sredinu majice. Olovkom označavamo tačke ravnih linija odeće, kao što su rame, bočni deo i donja ivica majice. Povežemo obeležene tačke lenjirom.









Nastavimo sa izradom okruglina vratnog izreza i rukava. Špenadlama pričvrstimo okrugline sasvim uz šav.









Sklonimo odeću sa papira i olovkom spojimo sredinu proizvoda u pravoj liniji i tragove uboda špenadli koje smo kačili na okruglinama. Napravili smo polovinu prednjeg dela, koji se može preslikati kako bi se napravio celi kroj za prednji deo majice, ili označimo na kroju da se središnja linija majice postavi na pregib materijala prilikom krojenja.











Istim postupkom napravimo zadnji deo majice. Obično se prednji i zadnji deo majice razlikuju po vratnom i rukavnom izrezu.

Prilikom izrade kroja rukava moramo obratiti pažnju na to da se obično razlikuje okruglina prednjeg i zadnjeg dela rukava. Prvo označite sredinu rukava i napravite ravne linije. Zakačimo okruglinu prednjeg dela, odstranimo odeću, spojimo tačke okrugline i stavimo okrenuti rukav majice sasvim uz liniju sredine rukava. Ponovimo proces. Na kroju rukava označimo tačke spojeva tokom šivenja. U našem slučaju nije bilo razlike u izrezu rukava, tako da smo samo preslikali polovinu rukava.













Kroj je spreman za upotrebu. Pri krojenju se pridržavamo opštih uputstava o dodavanju dodatka za šav, koji je obično 1 cm - 1,5 cm i 3 cm za porube.

Ako znate da šijete, u prednosti ste jer sami možete da napravite kopije svoje omiljene odeće. Ponudu Liupkinog materijala za vaše omiljene proizvode možete pronaći na linku: MATERIJALI ZA ŠIVENJE