Šijemo pačvork majicu | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Šijemo pačvork majicu

Filter




Sigurno se svakoj krojačici s vremenom nakon krojenja nakupe ostatki materijala. Dovoljno velike komade materijala sačuvamo i često se dešava da završe u kutiji. U biti, od ostataka možemo napraviti mnogo lepih komada odeće. Ovog puta ćemo napraviti jednostavnu pačvork majicu. Mi smo upotrebili futer, ali se istim postupkom može napraviti proizvod od nekog drugog materijala. S obzirom na kroj majice, najbolji izbor je materijai koja sadrži elastin, kao što je naprimer žersej.


Potrebno nam je:

- ostatki materijala
- kroj
- papir za precrtavanje krojeva
- obeleživač materijala
- makaze
- štipaljke
- konci



PRIPREMA KROJA


Kroj prenesemo na papir. U našem primeru, kroj za majicu je pripremljen tako što se prednji i zadnji deo majice prilikom krojenja stavlja na preklop materijala. Pošto će se majica sastojati od različitih komada tkanine, kroj prenosimo na papir u celini.


Izradimo:

1 x prednji deo majice
1 x zadnji deo majice
2 x rukav (zrcalno)











Krojne delove podelimo na manje delove po želji. Ovde možemo da se prepustimo trenutnoj inspiraciji i kreiramo sopstveni jedinstveni izgled majice. Moramo samo da obratimo pažnju na to da nam polja koja kreiramo neće praviti probleme pri šivanju i da ne stvaramo previše šavnih kontakata na okruglinama.

Krojne delove od papira razrežemo na manje delove. Označili smo ih slovima i fotografisali raspored kako bismo izbegli zabunu prilikom šivanja.












 


KROJENJE


Prilikom krojenja uzimamo u obzir dodatak za šavove koji je predviden u uputstvima za krojenje. Svim krojnim delovima koje smo kreirali moramo dodati dodatak za šav. U našem slučaju, dodatak za šav je 1 cm, jer ćemo majicu šiti overlock mašinom, odlučili smo da na sve isečene delove dodamo malo manje dodatka za šav koji je malo manje od centimetra. Za sve zagibe, dodatak za šav je po želji.



































Prilikom postavljanja isečenih delova na tkaninu vodimo računa o pravcu smera niti na tkanini. Da bismo si olakšali krojenje, na isečenim delovima nacrtamo strelice koje označavaju smer niti. Kod krojnih delova, koji se prema uputstvu najčešće postavljaju na pregib tkanine, smer niti ide duž pregiba tkanine.


ŠIVENJE


Majica je napravljena na Elna 664 Pro overlok šivaćoj mašini. Možete ju napraviti sa overlok mašinom ili sa mašinom za domaćinstvo i koristiti overlok bod za šivenje. Za izradu majice odabrali smo program broj 2 - rastezljivi bod.







Ponudu  Elna overlock šivaćih mašina možete pronaći na linku: OVERLOK ŠIVAĆE MAŠINE


Postupak izrade:

Krojna polja po u smislenom redosledu sastavimo v krojne delove:

1 x prednji deo majice
1 x zadnjni deo majice
2 x rukav (zrcalno)

Materijal postavljamo licem u lice, šavove popeglamo u jednom pravcu.



















Prednji i zadnji deo majice postavimo licem u lice i sastavimo ramena.







Umetnemo rukave.











Sastavimo stranice i rukave.







Obšijemo otvore rukava, vratne otvore i donju ivicu majice.

Otvore porubimo. Zagibe sašijemo na običnoj šivačoj mašini.