Špenadle i spajanje | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Špenadle i spajanje

Filter
ŠPENADLE I SPAJANJE




Špenadle su nezaobilazni pribor za šivenje. Bez njih jednostavno ne možemo. Njihova glavna svrha je da nam kod šivenje drže spojen materijal za lakše šivenje. Sastavljene su od dva dela, glave i tela sa oštim vrhom.

U poplavi različitih špenadli na tržištu moramo znati neke važne razlike koje odvajaju dobre špenadle od loših. Ne želimo da nam loša špenadla ošteti materijal, zarđala ostavi mrlju ili da nam se tokom peglanja istopi glava špenadle i uništi peglu ili proizvod. Svoje možeš pronaći ovde: špenadle

1. Glava

Glava špenadle može biti od različitih materijala kao što su plastika, staklo ili metal. Špenadle sa staklenim glavama najščešće se koriste, jer se mogu lako prihvatiti i u kontaktu sa peglom se prilikom peglanja ne istope.



Špenadle sa pločatim plastičnim glavama, većinom u obliku cveta, srca i slično obično su otpornena toplotu pegle. Veoma su zgodne, jer se vrlo lako mogu videti, prihvatiti i zbog ravnog oblika su pogodne za pačvork, jer možemo preko njih postaviti lenjir prilikom obrezivanja. Takođe su odlične za spajanje trikotaže, čipki, ukrasnih traka i slično.



Špenadle bez glave ili tzv. saten igle pogodne su za spajanje kliznih, osetljivih materijala, satena. Takođe su pogodni za ručno šivenje, jer se konac ne zakači na glavu prilikom šivenja. Slaba strana tih špenadli je da ih teško zapazimo na materijalu sa uzorkom.




2. Telo

Telo špenadle je napravljeno od metala, obično nerđajućeg. Razlikuju se po debljini i dužini. Za finije materijale koriste se tanje špenadle a za deblje materijale debljine koje se prilikom probadanja neće savijati. Kratko telo odaberemo tamo gde bi nas preduga špenadla ometala, dok duže telo koristimo kod sastavljanja vecih proizvoda ili za spajanje nekoliko slojeva materijala. One su odlične za spajanje proizvoda koji sadrže postavu.

Oštrina vrha je veoma važna. Ako špenadla nije dovoljno oštra i kvalitetna može da izazove cepanje vlakna na materijalu i ošteti ga. Špenadle sa tupim vrhom pogodne su za trikotažu.



Suština kvalitetne špenadle je u tome da glatko klizi kroz materijal i da ne prouzrokuje nikakva cepanja ili oštećenja materijala. Ako primetimo da špenadla za sobom ostavlja prevelike otvore u obliku rupica ili je teško zabadamo u materijal, velika je verovatnoća da smo izabrali pogrešnu špenadlu ili da je lošeg kvaliteta. Moramo znati da se špenadle tokom vremena oštete i savijaju . Tada ih bacimo jer naprave više štete nego koristi.

Ako ih prikačimo pravougaono na liniju šivenja, možemo šiti preko njih. Preko špenadli šijemo sa smanjenom brzinom. Međutim, ova vrsta pribadanja nije pogodna za sve projekte šivenja.

Materijale koje ne možemo pričvrstiti špenadlama zbog toga što ih mogu oštetiti, možemo spojiti sa štipaljkama za materijal. U zadnje vreme je to vrlo popularan pribor za šivenje.



Za čuvanje špenadli veoma je pogodna kutija sa magnetom koja u sebe ulovi rasute špenadle. Najčešce ih zabodemo u jastučić, koja je takođe jedan od prekrasnih ukrasa našeg radnog okruženja.



Sigurnosna kopčica ili zihernadla takođe je jedna od stvari koju verovatno ima svaka krojačica. Istina je da je uobičajeno nigdje nema kad je tražimo :) Pogodne su za spajanje tokom različitih faza šivenja ili isprobavanja odeće, jer se na nju zbog zaštite koja pokriva oštri vrh, ne možemo ubosti. Neki ih takođe koriste prilikom prešivenja kviltova, jer drže zajedno materijal i punjenje i ne otvaraju se tokom samog šivenja. Sa zihernadlom lako možemo ubaciti vrpcu ili lastiš, okrenuti traku ili ručku torbe.



U prilogu možete pogledati zanimljiv prikaz o tome kako su igle proizvedene. Izvor: Business Insider