Freezer papir (video) | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Freezer papir (video)

Filter

FREEZER PAPIR




Šta je freezer papir ili papir za zamrzivač?

Njegova osnovna namena je predviđena za kućnu upotrebu. Upotrebljava se kao papir za zavijanje i zaštitu hrane, koja će biti zamrznuta. Stvaraoci saneograničenom domišljtošću su nedavno zaključili, da je takođe pogodan i za različito kreativno stvaranje. Pomoću tog papira možemo da izrađujemo ručne aplikacije pri patchworku, upotrebljavamo ga za izradu šablona motiva i slično. 

Papir sa jedne strane ima premaz od voska, koji se toplotom pegle prihvati za materijal, što omogućava stabilnost papira na tkanini i samim tim lakše kreiranje različnih oblika i motiva. Druga strana je slična običnom papiru. Dostupan je u rolnama od više metara i možete da iseći u odgovarajuće veličine. 
Najčešće ga upotrebljavamo na pamučnom platnu. Možemo da ga upotrebljavamo i na drugim materijalima kao što su drvo, juta, filc, platno i slično.

Kako ga upotrebljavamo?

Obzirom da je providan, motiv koji želimo da izradimo možemo lako da precrtamo. Položimo ga papirnom stranom na gore uz motiv i precrtamo ga na papir običnom olovkom. Na njega možemo i štampati, običnim laserskim štampačem.

Tako pripremljene komade papira položimo na materijal sa voskiranom stranom na dole i prepeglamo je peglom. Toplota pegle će istopiti premaz i prilepiće se na materijal. Kada završimo sa njegovo upotrebom (u zavisnosti od toga za šta koristimo), jednostavno ga odlepimo. Sloj premaza je tako tanak i nežan, da ne pušta nikakve ostatke. Upotrebljen komad papira bacimo.

FREEZER PAPIR - RUČNE APLIKACIJE



Za izradu ručnih aplikacija preporučujemo upotrebu mini pegle.





Na freezer papir prenesemo delove aplikacije, koje želimo da izradimo.
Delove aplikacije isečemo po nacrtanoj liniji.
Voskiranom stranom na dole prepeglamo delove aplikacije na lice materijala od kog želimo da je izradimo. Materijal isečemo približno 0,5cm od ivice papira (dodatak za savijanje).
Sa materijala odlepimo freezer papir i na naličje materijala položimovoskiranu stranu na gore.
Upotrebom mini pegle prepeglamo ivice materijala na papir, koji će delu aplikacije dati oblik. Ako je kod određenih delova materijal teško saviti, zasečemo ga do papira. Ako greškom loše zalepimo deo ivice, jednostavno ga odlepimo i zalepimo ponovo pravilno.

Deo aplikacije položimo na lice materijala,koje će služiti kao pozadina. Za stabilnost delova upotrebljavamo lepak za tekstil, koji nanesemo na savijenu ivicu na naličje dela aplikacije. Neka nanos lepkabude tanak. Ako ne želimo da upotrebljavamo lepak, delove aplikacije pričvrstimo na pozadinu mini špenadlama namenjenim za izradu ručnih aplikacija.

Delove aplikacije na pozadinu materijala prišijemo ručno skrivenim šavom. Upotrebino konac, koji odgovara boji materijala i iglu primerenu za ručno šivenje aplikacija (igle su kratke i tanke).
Jedna od mogućnosti je, da aplikaciju prišijemo na pozadinu materijala mašinski. Preporučujemo upotrebu aplikacijskog šava, koji će biti najmanje vidljiv.

Posle ručnog ili mašinskog šivenja, obrnemo komad materijala na kom je izrađena aplikacija naličjem na gore i izradimo zarez na sredini svakog dela aplikacije. Materijal pozadine isečemo tako, da od šava do zareza razmak ostane približno 0,5cm i nežno odstranimo freezer papir.

FREEZER PAPIR - ŠABLON





Motiv nacrtan na freezer papiru precizno isečemo sa oštrim sečivom. Isečen motiv položimo voskiranom stranom na dole na materijal ili drugi materijal i dobro ga prepeglamo. Za farbanje upotrebljavamo boje za tekstil i i držimo se uputstva proizvođača. Boju na materijal nanosimo mekom četkicom ili sunđerom. Sačekamo, da se boja prosuši i odstranimo freezer papir.

FREEZER PAPIR - SEČENJE OBLIKA OD FILCA



Za lakše sečenje oblika od filca freezer papir je odlična pomoć. Filcu da stabilnost i lakše ga je seći, ivice su lepše. Freezer papir položimo voskiranom stranom na dole na lice filca i prepeglamo. Isečemo motive i odstranimo papir. Tako je jednostavno!



FREEZER PAPIR - ŠTAMPANJE POMOĆU INK-JET PRINTERA

Kada želimo da odštampamo motiv ili fotografiju na materijal, jedna od mogućnosti je da to uradimo kod kuće na našem običnom inkjet štampaču. Freezer papir će materijalu dati stabilnost, koji će omogućiti, da komad materijala ide glatko kroz štapmač.

Preporučeno je da se pre upotrebe, materijal opere. Moramo se pobrinuti i da je materijal čist, da nema dlačica po njemu, zato ga dobro očistimo lepljivim kolutom za čišćenje odeće.

Materijal i freezer papir isečemo malo veće od formata, koji želimo da odštampamo (uobičajeno je to A4 format).

Papir na materijal položimo voskiranom stranom na dole i prepeglamo. Pazimo, da se ne stvore nabori ili ispupčenja. Tako pripremljen komad, pomoću oštrih makaza ili još bolje rotacionim sečivom isečemo na veličinu željenog formata. Vrlo je važno, da su ivice isečene oštrim sečivom, da nemaju odvečnih nitk in se ne cefrajo.
Pripremljen komad materijala postavimo u štampač, podesimo optimalni kvalitet štampe i započnemo štampanje.

Preporučljivo je, da se sa daljom upotrebom motiva sačeka par sati (najbolje celu noć), da se boja dobro prosuši. Dobro prosušenoj boji na materijalu odstranimo freezer papir i pripremljen je za upotrebu. Tako izrađen nije primeren za pranje. Ako želite da izradite uzorak pogodan za pranje, morate komad materijala premazati stabilizatorom za boje, koje su dostupne u prodavnicama sa materijalom za kreativno stvaranje.