Igle za mašine za šivenje | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Igle za mašine za šivenje

Filter

KAKO IZBRATI PRAVU MAŠINSKU IGLU ZA VAŠ PROJEKAT?


Verovatno se pitate kako da izaberete najbolju iglu za Vaš projekat, kakve su razlike između igala, šta znače različite oznake i kada je potrebno da zamenite iglu na Vašoj mašini. Na sva ta pitanja ćemo pokušati da damo odgovore uz nekoliko činjenica o iglama koje upotrebljavate na mašinama za šivenje, a i uz par korisnih saveta. Vrlo je bitno, da izaberete pravu iglu za Vaš projekat, koja će biti kompatibilna sa koncem jer ćete jedino na taj način imati besprekoran šav, šivenje će ići glatko i nećete oštetiti materijal.

Mnogi od Vas verovatno i dalje koriste igle, koje ste dobili kada ste kupili mašinu i šijete sa njima sve dok se igla ne polomi. To naravno nije pravilna upotreba. Igle se lome, one su potrošni materijal, kao na primer i konci, njihov kraj vremenom gubi oštrinu, igle se savijaju, nepravilan izbor igle često uzrokuje oštećenje vlakna tkanine, šavovi nisu jednaki, predebele igle ostavljaju rupice na materijalu i slično. Zamena igle na mašini za šivenje je izrazito jednostavna.

Sledite uputstva, koja su priložena na Vašoj mašini. Uglavnom je pričvršćenja šrafom koji se odvije (vodite računa da je igla u najvišem položaju) i odstranite iglu pa namestite novu.




Uopšteno pravilo:

1. Preporučuje se zamena igle posle 8 radnih sati ili po završetku jednog projekta. Na primer po završetku izrade klasičnih pantalona.

2. Iglu izaberite u odnosu na vrstu i debljinu konca i materijala. Cilj pravog izbora je, da prolazi kroz materijal tako, da pri tom ne oštećuje vlakna, da ne pravi rupice i ga konac kroz nju prolazi glatko, a ne da se mrsi i kida.

3. Brojevi na kutijici označavaju veličinu igle. Oznake su u rasponu od najtanjih 8/60 do najdebljih 20/120. Uopšteno važi, da što je manji broj, finija je tkanina i tanji je konac koji koristimo.

4. Na svakom pakovanju, možete videti ii naziv za igle što Vam omogućava, da izaberete pravu iglu u zavisnosti od Vašeg projekta, izabranog materijala i konca.

5. Većina brendova i modela kućnih mašina za šivenje zahteva upotrebu igle sa pločastim (polukružnim) ležištem. Na nekim starijim modelima mašina za šivenje je ležište okruglo i zato je jako važno da kažete prodavcu Vaš model mašine, ne bi li kupovina bila uspešna.

6. na svim tipovima mašina koristite iste igle. U različite tipove mašina ubrajamo 'obične' mašine za šivenje, mašine za šivenje i vez, endlerice ili overlok mašine, iberdek mašine i mašine za vez.

7. Neke igle (u zavisnosti od proizvođača) su označene bojama. Ovaj način obeležavanja korisniku omogućava, da već pri pogledu na boju zna o kom tipu igle je reč. Gornja boja označava tip igle, a donja njenu veličinu. 



TIPOVI IGALA ZA MAŠINE ZA ŠIVENJE

1. Universalne igle


Universalne igle su najopštiji tip igala i primerene su za šivenje na većini materijala. Te igle su najčešće u upotrebi.

2. Stretč igle



Stretč igle su namenjene šivenju na visoko elastičnim sintetičkim materijalima. Blago zaobljen vrh sprečava oštećenje vlakana i pričvršćuje šav.

3. Džins/Denim igle


Džins/Denim igle su namenjene šivenju debelih gusto tkanih materijala, kao što je džins ili imitacija kože. Igle su oštre, da mogu da probiju guste i ojačane tkanine, da se manje krive i da se ne lome. Upotrebljavaju ih i za prišivanje (kvilting) i za zakrpe (pačvork) ili kada želimo da šijemo kroz više slojeva tkanine.

4. Microtex igle



Microtex igle su idealne za šivenje mikrofibera, poliestera, svile, folije i veštačke kože. Izrazito tanak i precizan vrh mogu da kreiraju vlo lepe ukrasne šavove i potpuno ravne šavove pri prešivanju, jer je ravan šav od krucijalnog značaja. Obzirom da su tanje i osetljivije preporučuje se češća zamena.

5. Topstič igle



Igle za prišivanje odlikuje rupica za uvlačenje konca, koja je veća za razliku od drugih igala. Kroz nju bez problema uvlačimo deblji konac. Preporučujemo je za upotrebu kod vezenih šavova. Pogodne su i za šivenje i vezenje metalnim koncem.

6. Igle za kožu



Igle za kožu odlikuje trougaoni vrh, koji omogućava jednostavnije probadanje kroz kompaktne, debele materijale. Pogodne su za šivenje kože, veštačke kože i kompaktnih nepletenih tkanina.

7. Kvilting igle



Igla je napravljena posebno za prišivanje (kvilting) i sastavljanje zakrpa (pačvork) jer njen tanak koničan oblik omogućava, da se sa lakoćom probije kroz više slojeva materijala i punjenja i da pri tom doprinosi jednakosti i urednosti šavova.

8. Hemstič igle



Igla, koja ima oblik krilca sa obe strane, za vreme šivenja na tanjem i srednje debelem materijalu kreira dekorativan perforiran bod. Idealna je za izradu dekorativnog vratnog izreza, prekrivača, salvete i maramice, krpe i slične projekte. Na tkanini nastaje perforirani dizajn, koji je vrlo bitan kod izrade narodne nošnje i za druge baštinske odevne predmete. Upotrebom ove igle ćete uštedeti puno vremena.

9. Igle samouvlakače



Igle za brzo uvlačenje konca su po funkciji iste kao Universal, s tim, da imajo žleb sa strane uz pomoć koga vrlo lako uvlačite konac. Spada u uobičajen tip igala, koje su pogodne za šivenje na većini tkanina sa izuzetkom izrazito tankih (kao što su svila, mikrofiber, ...) i nije pogodna za vezenje. Najpogodnije su za korisnike kojima uvlačenje konca predstavlja problem.

10. Igle sa duplim uhom



Mašinske igle sa duplim uhom su posebno pogodne za šivenje ukrasnih šavova. Imaju dva uha jedno iznad drugog. Upotrebljavaju se za šivenje sa dva različita konca što omogućava izradu teksture na tkanini. Za razliku od šivenja dve niti u jednom uhu, ovde je sekvenca boja uvek jednaka.

11. Dupla igla



Dupla igla je zapravo spoj dve igle postavljene na isti nosač i upotrebljava se za kreiranje dva paralelna šava istovremeno. Možete da upotrebite i dve različite boje konca i da na taj način kreirate zanimljive šavove.