Izrada francuskog šava | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Izrada francuskog šava

Filter



Obično ivice materijala opšivamo overlok bodom na šivaćoj mašini ili overlok mašinom koja sprečava osipanje materijala. Međutim, za porubljivanje sirovih ivica možemo odabrati i francusku šav. Francuski šav nije ništa drugo nego običan šav napravljen dva puta tako da ivice materijala sakrivamo u šavu. Spolja izgleda kao običan, a iznutra kao presavijen šav, a ne dodatak za šav. Stručnjaci se kunu u francuske šavove, posebno pri šivenju providnih materijala.

IZRADA FRANCUSKOG ŠAVA





1. Prilikom šivenja navikli smo da materijal postavljamo licem na lice i sašijemo. Kada pravimo francuski šav, radimo upravo suprotno. Materijal postavimo naličjem na naličje. Šijemo po licu materijala.





2. Materijal po jednoj strani prošijemo na udaljenosti približno 0,5 cm - 0,7 cm od ivice. Za jednostavnije šivenje koristimo stopicu sa vodičem - pačvork stopicu.








3. Smanjimo dodatak za šav. Pažljivo ga odsečemo na pola i šav prepeglamo u jednom pravcu.








4. Materijal složimo tako da je dodatak za šav sakriven između dva komada materijala.





5. Ponovimo postupak šivenja. Materijal po jednoj strani prošijemoo na približno 0,5 cm - 0,7 cm od ivice. Za jednostavnije šivenje koristimo stopicu sa vodilom - pačvork stopicu.








Ovim procesom je izrada francuskog šava završena. Sa spoljne strane vidljiv je potpuno običan šav, a sa unutrašnje strane su ivice materijala skrivene u šavu.









6. Po želji proizvod možemo prešiti. Kod prešivanja koristimo standardnu stopicu i šijemo uz spoj na materijalu.