Kako napraviti paspul traku | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Kako napraviti paspul traku

Filter



Paspul traka je koso sečena traka i koristi se za porubljivanje neobrađenih ivica na raznim projektima zašivenje. Pošto je sečena pod uglom od 45 stepeni, blago je elastična i zbog toga idealna za porubljivanje okruglina kao što su vratni ili rukavni izrezi. Paspul trakom možemo opšiti prekrivače, torbe,odeću i druge proizvode šivenja.

U prodavnicama, trake su dostupne u različitim bojama i širinama. Ali šta se dešava kada smo usred projekta i ne možemo da pronađemo paspul traku koja odgovara našem materialu? Onda je jednostavno napravimo sami!






Izrada paspul trake ne može biti lakša!

Potrebno nam je:





- pamučni materijal
- oprema za krojenje ( podloga za krojenje, lenjir i okrugli nož)
- alat za izradu paspul traka
- pegla

 Izrada trake:

 Iskrojimo komad tkanine bilo koje veličine. Mi smo upotrebili komad materijala veličine 50 cm x 55 cm (FQ). Uhvatimo donji desni ugao i preklopimo ga prema gornjoj ivici tkakine. Tako smo napravili dijagonalni pregib materijala.




 

U sledećem koraku uhvatimo gornji desni ugao i preklopimo ga tako da se dijagonalni pregib preklapa.





 

Materijal zarotiramo tako da se presavijena ivica poravna sa vertikalnom linijom na podlozi za sečenje, a gornja ivica materijala sa horizontalnom linijom na podlozi. Potom odsečemo ivicu materijala na pregibu.










 

Alati za izradu paspul traka dostupni su u raznim veličinama, u zavisnosti od toga koliko široku traku želimo da napravimo. Biramo veličinu alata koji nam odgovara i iskrojimo trake širine prema uputstvima proizvađača. Mi smo izabrali veličinu 25 mm i zato smo iskrojili trake širine 5 cm. Iskrojimo željeni broj traka.





 

Pre nego što provučemo trake kroz alat potrebno ih je prišiti u jednu dugačku traku. Trake položimo licem na lice kako je prikazano na fotografiji, nacrtamo dijagonalnu liniju.





 
Prošijemo po iscrtanoj liniji i od šava odmerimo 0,75 cm i odsečemo višak materijala. Šavove raspeglamo i odsečemo višak materijala.














 

Tako pripremljenu traku umetnemo u alat za izradu traka i napravimo paspul traku.