Krojenje, napravimo kroj (video)

Krojenje, napravimo kroj (video)

Filter

KROJENJE ILI KAKO DA NAPRAVIMO KROJ

Pre nego što počnemo da sečemo, potreban nam je kroj. Možemo ga kupiti pojedinačno, pronaći u časopisima za šivenje, knjigama ili na internetu. Obično se kroj nalazi na krojnim listovima. Da bismo mogli da izradimo željeni proizvod, prvo je potrebno da napravimo odgovarajući kroj kako bi mogli po njemu da krojimo.

U našem slučaju, pokazaćemo vam kako to da uradite sami. Ne brinite! Izrada kroja je vrlo jednostavna!

Pre nego što počnete sa radom, morate znati nekoliko osnovnih pravila:

- Svaki kroj nosi ime proizvoda i serijski broj pod kojim se nalazi.
- Isti model kroja je dostupan u različitim konfekcijskim brojevima.
-U opisu izabranog modela naći ćemo skicu proizvoda i plan krojnih delova. Krojni delovi na sebi imaju i oznake. Ove oznake su veoma važne. Oni ukazuju na preklop materijala, porub, ušitak, spojeve krojnih delova, poziciju džepova i slično. Sa oznakom strelice označen je smer niti u materijalu.
- Neki od krojeva sadrže i plan o pravilnom rasporedu krojeva na materijalu.
- Krojna lista govori nam koliko komada određenog dela proizvoda treba iskrojiti. Primer: Ako želimo da napravimo majicu sa rukavima, pored isečenog dela rukava, biće napisano da je potrebno ukrojiti 2x.
- U opisu materijala za proizvod nalazimo količinu materijala koja nam je potrebna za određenu veličinu proizvoda i sav ostali pribor, kao što su dugmad, rajsferšlusi, lastiši, postava i sl.
- Sledi proizvodni proces, koji je ponekad delimično ili u potpunosti i slikovno predstavljen. Pošto se većina krojeva nalazi u inostranim časopisima, ne dozvolite da vas neznanje stranog jezika odvuče od stvaranja! Sa malo veštine šivenja, sami možemo da se snađemo iz samog nacrta!
- Svi krojni delovi su bez dodatka za šav, osim ako to nije posebno naglašeno! Kada dodatak za šivenje nije uključen, mora se dodati. Dodamo ga kod krojenja. Obično je dodatak za šivenje 1cm- 1,5cm. Krojevi sa već dodatim dodatkom za šivenje se obično nalaze na internetu.
-Najlakši način za crtanje krojeva na papiru je sa upotrebom obične olovke. Savetujemo vam da crtate na papir koji je tome namenjen. Isečemo ga makazama za papir.



- Kod crtanja krojeva na tkaninu trebaće nam pribor za obeležavanje kao što su krojačka kreda ili marker. Dobro će nam doći i krojački metar sa kojim ćemo odmeriti dodatak za šav.




- Verovatno najvažniji pribor za šivenje su dobre makaze. U našoj ponudi pronaći ćete vrhunske makaze Fiskars koje su popularne širom sveta. Izuzetan kapacitet sečenja, lagane, udobne i sa legendarnim životnim vekom! Ko ne zna za makaze sa narančastom ručkom :)



- Ako želimo da kroj upotrebimo više puta, savetujemo vam da upišete ime časopisa, broj izdanja i godinu izdavanja, broj modela, veličinu modela, konfekcijski broj i broj potrebnih određenih komada ukrojenih krojnih delova.
- Za lakše krojenje papirni kroj pričvrstimo na tkaninu sa špenadlama.
-Ako nam je potreban jedan komad krojnog dela, iskrojimo ga iz jednog sloja materijala. Ako nam trebaju dva komada krojnog dela (primer 2x rukav), krojimo iz duplog materijala. Ako na krojnom delu postoji označeni preklop (na primer, leđna strana majice), postavite kroj na preklop materijala.

A sada veselo na posao! Želimo vam puno uživanja kod šivenja i krojenja!