Šivenje veštačke kože | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Šivenje veštačke kože

Filter



Veštačka koža je poslednjih godina postala popularan materijal za izradu mnogih proizvoda, kao što su odeća, torbe, ukrasni predmeti i slično. Njom možete tapicirati nameštaj ili napraviti modni dodatak. Za razliku od prave kože, veštačka koža je dostupna u mnogim printovima, nijansama boja i reljefnim šarama. Mnogo je lakše krojiti i šiti veštačku nego pravu kožu. Veštačka koža ili skaj je sintetički materijal. Tanji skaj je fleksibilniji i prozračniji, što ga čini pogodnim za izradu odeće i proizvoda koji su u direktnom kontaktu sa kožom. Deblji skaj ima širi spektar upotrebe jer je izdržljiviji i dugotrajniji. Koristimo ga za izradu rančeva, torbi, tapaciranog nameštaja i gde god je važno da je materijal lak za održavanje, otporan na ogrebotine i UV zrake.









Održavanje skaja je vrlo lako. Mrlje obrišemo vlažnom krpom. Jer ne upija vlagu, ne rasteže se, proizvodi napravljeni od skaja zadržavaju prvobitni oblik.

Veštačku kožu ne smemo peglati, pa treba da vodimo računa kako je čuvamo. Preporučujemo vam da je držite smotanom u rolnu. U slučaju da je veštačka koža vrlo izgužvana, može se pažljivo peglati preko pamučne krpe na najnižoj temperaturi pegle. Šavovi se 'peglaju' bez upotrebe pegle. Dostupni su razni valjci za peglanje.






KROJENJE

Veštačka koža se lako kroji. Kroj nacrtamo na poleđinu materijala, koristeći markere za tkaninu, kao što su flomasteri, olovke ili krede. Može se seći makazama ili za krojenje možemo koristiti opremu, koja se sastoji od podloge za sečenje, lenjira i okruglog noža. Pošto se ivice ne osipaju opšivanje nije potrebno. Savetujemo vam da obratite posebnu pažnju na krojenje, jer popravke nisu moguće.












ŠIVENJE

Za razliku od šivenja drugih materijala, kod veštačke kože najveći akcenat je na tome da za prčvršćivanje ne koristimo špenadle koje za sobom ostavljaju trajne rupe. Za spajanje uvek koristimo štipaljke. Veoma su praktične, često šijemo proizvode gdje spajamo više slojeva materijala i štipaljke ih dobro drže zajedno.







Na šivaću mašinu namestimo odgovarajuću iglu. Veštačka koža može imati tkanu ili netkanu osnovu. Za tkanu osnovu odaberemo iglu za džins ili microtex iglu. Za netkanu osnovu odaberemo iglu za šivenje kože koja ima poseban trouglast vrh.


                                                                            


Odabiru prave igle za različite projekte šivenja posvetili smo čitav blog prilog koji možete pronaći na linku: IGLE ZA MAŠINE ZA ŠIVENJE



Istu pažnju posvećujemo i odabiru stopice. Na raspolaganju je nekoliko stopica. Možemo upotrebiti stopicu sa gornjim transporterom. Pre upotrebe ove stopice na komadu veštačke kože proverimo dali zupci sa stopice ostavljaju trag na koži. U većini slučajeva tragovi zubaca nisu vidljivi ali, može se desiti da tragovi ostaju i tada je bolje da odaberemo neku drugu stopicu. Za šivenje veštačke kože pogodne su i stopica sa valjkom kao i teflonska stopica. Valjak na stopici daje nam veću kontrolu prilikom šivenja i omogučava manje trenja između stopice i zubaca, a stopica sa ultra klizećim premazom lepo klizi po površini.


                                             




Pri šivenju veštačke kože odabiramo duži bod nego obično. Za sastavljanje proizvoda dužinu boda postavimo na srednju dužinu, kod svih bodova koji su vidljivi na licu proizvoda odaberemo duži bod. Odabirom dužeg boda postižemo mnogo lepši izgled proizvoda. Za još profesionalniji izgled možemo se poigrati odabirom jačeg konca ili konca u drugačijoj boji od kože koju šijemo.







Na veštačkoj koži možemo izraditi vez ili je ukrasiti aplikacijom. Odlično se slaže i sa raznim metalnim dodacima kao što su ringlice, metalni drikeri, katanci, metalni rajsferšlusi, zakivci i slično.