Upoznajmo lan | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Upoznajmo lan

Filter
 vir fotografije: lokalno.si


Lanena tkanina je 100% prirodna i jedna od najstarijih tkanina na svetu. Lan je bio u upotrebi i pre pamuka, prema arheolozima, korišćen je za odeću u drevnoj Moesopotamiji. Smatrao se prestižnom tkaninom. U Egiptu je čak korišćen kao valuta, a u laneno platno drevni Egipćani su umotavali i mumije.


 vir fotografije: kyperallergic.com



Lanena haljina, više od 5.000 godina stara, nedavno je potvrđena kao najstariji tkani odevni predmet na svetu. Tarkhan haljina, nazvana po Tarkhan groblju južno od Kaira u Egiptu, gde je iskopana.

Lan je napravljen od vlakana stabiljke biljke, a proizvodi od lanene tkanine su veoma poželjni u zemljama sa toplom i vlažnom klimom jer je materijal prozračan i prijatno hladan na vrućini.



 100% lan



Proces izrade lanene tkanine je složen i dugotrajan. Počinje sadnjom biljke, uzgojem, žetvom, odvajanjem vlakana i lomljenjem stabljika, češljanjem, predenjem i namotavanjem pređe, konačnim sušenjem prediva i tek tada je predivo spremno za bojenje, obradu i tkanje.

Od lanene tkanine može se napraviti mnogobrojnu odeću, kao što su košulje, pantalone, haljine, jakne, kao i donji veš i spavaćice. Pored odeće, lan je popularan i kao materijal za izradu kućnih proizvoda. Stolnjaci, posteljina, jastučnice, zavese su veoma popularni proizvodi. Lanena tkanina se takođe koristi u proizvodnji slikarskog platna i veoma je popularna kao tkanina za vez.



 100% lan sa printom


Laneno vlakno nije veoma fleksibilno, pa se tkanina gužva, što proizvodima daje poseban šarm. Lanena tkanina omekšava upotrebom i pranjem, veoma je udobna za nošenje, ne izaziva alergije i prirodno je antibakterijska, o čemu svedoči i činjenica da se od lana vekovima prave zavoji. Održavanje proizvoda od lana je jednostavno. Može se prati u veš mašini, slično kao i pamučna tkanina uobičajeno se skuplja. Lanene proizvode moramo peglati, veoma je važno da se proizvod dobro osuši pre peglanja, što će sprečiti prekomerno gužvanje prilikom korišćenja odevnog predmeta ili drugih proizvoda.
Pošto je lan lako ofarbati, pored prirodne boje, može se naći u svim mogućim nijansama, printovima ili ukrašen vezom. Dostupne su i mešavine lana sa pamukom, viskozom, svilom.



 70% viskoza 30% lan



 pamučni žersej: 70% pamuk, 25% lan, 5%elastin


Liupkinu ponudu materijala možete pronaći ovde: LAN


Krojenje i šivenje lanenih proizvoda je jednostavno. Pre krojenja je tkaninu potrebno oprati da se skupi. Za jednobojne tkanine, preporučljivo je označiti lice tkanine. Za šivenje na šivaćoj mašini koristi se igla debljine od 60 do 90, u zavisnosti od debljine tkanine. Lan šijemo običnim koncem, bod treba da bude srednje dužine. Ivice tkanine potrebno je opšiti overlock bodom ili još bolje pomoću overlok mašine. Laneni proizvodi peglaju se na višoj temperaturi, ako je moguće najbolje je peglati ih sa naličja.