Upoznajmo žersej, futer i patent

Upoznajmo žersej, futer i patent

Filter



Ovaj prijatan materijal, koji spada među najpopularnije vrste materijala, omogućava nam da od njega pravimo sve od donjeg veša, majica, pantalona, suknji, dečije ili sportske odeće pa sve do kapa i traka za kosu.

Žersej je pletenina i zato je mekši na dodir i rasteže se više od tkanih materijala. Veoma je prijatan na dodir i elastičan je, pa zato od njega možemo praviti mekanu udobnu odeću koju rado nosimo.

Poznajemo više vrsta žerseja koje razlikujemo prema načinu izrade i sirovinskom sastavu.

Jednostruki žersej je veoma rastegljiv i ima drugačiju prednju i zadnju stranu. Kod duplog žerseja lice i naličje su isti, pa je malo manje rastegljiv, bolje zadržava oblik i izdržljiviji je.

Sirovinski sastav zavisi od materijala od kojeg je napravljen. Može biti napravljen od prirodnih, veštačkih ili mešanih vlakana.

Pamučni žersej sastoji se od visokog procenta pamuka i nešto elastina. Pogodan je za šivenje rastegljive odeće.






Bambus i laneni žersej se sastoje od mešavine jedne ili druge sirovine sa pamukom i manjeg udela elastina.

Viskozni žersej je po upotrebi sličan pamučnom, samo što je glatkiji, mekši i hladniji na dodir i bolje pada. Napravljen je od celuloze, supstance biljnog porekla.






Svileni žersej je najfinija pletenina od svile, koja ima elegantan sjaj i mekan pad.

Modal je celulozno vlakno nalik viskozi, samo malo mekše. Modal žersej je veoma hladan na dodir, ima lep pad i izuzetno je mekan.

Punto je nešto deblje pletivo nego žersej. Zbog svoje elastičnosti i kompaktnosti je pogodan za šivenje debljih elastičnih proizvoda.






Poliesterski žersej je gladak, elastičan, mekan materijal koji lepo pada.

Futer je poseban oblik materijala koji se od žerseja razlikuje po tome što je prednji deo gladak, a zadnji je napravljen od čvorastih petlji koje čine mekšu, topliju površinu. Odličan je izbor za ležernu ili sportsku odeću. Zbog načina proizvodnje ili sadržaja elastina, blago se rasteže i ima sve kvalitete za izradu udobne odeće.






Za topliju, rastegljivu odeću prikladan je deblji futer. Prednja strana je glatka, a zadnja je malo dlakava. U hladnim danima pravi je izbor za izradu jakni, džempera, trenerki i slično.






Render ima karakterističnu rebrastu strukturu i veoma je rastegljiv. Nakon istezanja vraća se u prvobitno stanje.









Uglavnom se koristi za šivenje rastegljivih delova odeće kao što su pojasevi, krajevi rukava i pantalona ali od rendera možemo da šijemo i vrlo rastegljivu odeću.

Preporučujemo da materijal pre upotrebe operete jer je moguće skupljanje materijala.

ŠIVENJE






Za rad sa rastegljivim materijalima preporučujemo upotrebu overlok šivaće mašine. Može se šiti i običnom šivaćom mašinom i za vas smo pripremili nekoliko saveta za rad.






1. Za šivenje koristimo iglu za šivenje rastegljivih materijala. Stretch igle su namjenjene šivenju visoko elastičnih materijala. Blago zaobljen vrh sprečava cepanje vlakana u i pomaže u tome da se ne pojave preskočeni bodovi.








O pravom odabiru mašinske igle za šivaći projekat već smo pisali u našem blog prilogu: IGLE ZA MAŠINE ZA ŠIVENJE

2. Tokom šivenja pazimo da se materijal ne rasteže, nikada ga ne povlačimo ili rastežemo, osim ako je u pitanju poseban korak šivenja, kao što je šivanje lastiša ili rendera koji to zahteva.

3. Za šivenje izaberemo elastični bod. Dostupno je više različitih elastičnih bodova. Da bismo sastavili proizvod, biramo bod koji imitira bod overlock mašine. Takav bod u jednom koraku šije i opšiva i stvara lepu ravnomernu obradu ivice materijala. Ukoliko nemate takav bod, uvek je na raspolaganju klasičan elastičan uski cikcak bod koji možete pronaći na svakoj kućnoj šivaćoj mašini.

U skladu sa odabranim bodom, biramo pravu stopicu.






4. Na mašini podesimo pritisak stopice. U uputstvima za upotrebu mašine pogledajte kako se pravilno reguliše pritisak stopice. Za elastične materijale uobičajeno je da se pritisak stopice na materijal koji šijemo smanji. Bod koji želimo da upotrebimo najbolje je proveriti na ostatku materijala od kojeg ćemo praviti odeću. Bod mora biti pljosnat, materijal nesme da se skuplja ili rasteže. Manje nepravilnosti mogu se ispraviti peglanjem.






Za dodatnu pomoć nam može poslužiti i stopica sa gornjim transporterom.






5. Za porubljivanje odeće preporučujemo upotrebu iberdek mašine. Na običnoj kućnoj mašini za porubljivanje biramo ravan elastičan bod ili dupli bod.






Na rastegljivim materijalima izrađujemo jednostruki pregib, dvostruki, kao što bismo ga napravili pri porubljivanju tkanina, bio bi predebeo.

Ako odlučimo da za porubljivanje upotrebimo ravan bod, ivice materijala je potrebno pre toga opšiti istim bodom koji smo upotrebili prilikom sastavljanja proizvoda.

Ravni elastičan bod je izgledom nalik običnom ravnom bodu, ali se bodovi smenjuju ubodima unazad ili postrance. Takav bod blago je nazubljen i omogućava elastičnim materijalima da se rastežu i ne pucaju prilikom oblačenja.

Druga mogućnost je odabir dvostrukog boda. Taj bod je zamena za pokrivni bod koji bi izradila iberdek mašina. Dvostruki bod je vidljiv na licu, a na naličju izgleda kao cikcak bod. Ovaj bod je elastičan i možemo ga upotrebiti za porubljivanje delova odeće koji nisu izloženi čestim istezanjima.

Sigurni smo da ćete u bogatom izboru boja, dezena, i vrsta ovog najpopularnijeg materijala pronaći i nešto za sebe i da će vam naši saveti pomoći u izradi proizvoda. Želimo vam prijatno stvaranje!