Održavanje mašine za šivenje

Održavanje mašine za šivenje

Filter

ODRŽAVANJE MAŠINE ZA ŠIVENJE


Za dug životni vek naše mašine za šivenje, možemo da se pobrinemo i sami na vrlo jednostavan način. Našoj mašini je potrebna nega i redovno održavanje koje je vrlo jednostavno i moramo da se naviknemo da je pravilno održavamo.

1. Posle svake upotrebe, mašinu za šivenje pokrijemo pokrivačem za mašinu ili je odložimo u torbu koju uobičajeno dobijemo pri kupovini mašine. Na taj     način sprečavamo skupljanje prašine i prljanje mašine.



2. Posle svake upotrebe ili završenog većeg projekta, mašinu obrišemo mekom, pamučnom krpicom. Na taj način ćemo odstraniti komadiće tkanine i prašinu, koju ispušta materijal ili punjenje. Svu nakupljenu prljavštinu možemo da očistimo i prskanjem vazduha. U pomoć može da nam posluži i prskalica koju koristimo za cveće. Prazna prskalica istisne dovoljno vazduha da odstrani prašnjave delove. Našu mašinu nikako ne smemo da čistimo vodom!



3. U dodatnom priboru ćemo naći i metlicu za čišćenje. Sa njom čistimo nosač stopice, stopicu i grajfer. Preporučljivo je, da čistimo ovom metlicom našu mašinu što češće, odnosno posle svakog višečasovnog korišćenja.



4. Kada sprovedemo u delo temeljnije čišćenje po uputstvima proizvođača, odstranimo ubodnu ploču i grajfer. Uobičajeno je da je ubodna ploča pričvršćena sa dva šrafa, koje odvijamo sa priloženim šrafcigerom, a neke mašine imaju ručicu koja se pritisne i u jednom potezu se skloni ubodna ploča. Metlicom uklonimo svu prašinu i prljavštinu.



5. Servisiranje kod ovlašćenih servisera ne bi trebaloo da bude samo kada nam se mašina pokvari. Preporučljivo je da mašinu servisiramo jednom godišnje ili u zavisnosti od toga koliko mašinu upotrebljavamo. Serviser će očistiti manje dostupne delove naše mašine, podmaže je i popravi, ukoliko postoji neki kvar. Redovno servisiranje i održavanje mašine za šivenje daju garanciju da ćemo bezbrižno koristiti našu mašinu više godina.