Kako odabrati mašinu za šivenje

Kako odabrati mašinu za šivenje

Filter
šivenje na mašini za šivenje

U širokoj ponudi mašina za šivenje, ponekad je teško odlučiti se za pravu. Kupovina mašine za šivenje je uzbudljiva investicija. Možda nije najjeftinija, ali obećava sate zabave, kreativnosti i ko zna, možda čak i novu karijeru.

Možda ste nedavno počeli sa šivenjem na pozajmljenoj mašini i želite kupiti svoju prvu mašinu za šivenje. Možda želite da nadogradite trenutnu mašinu na nešto što će vam pomoći da proširite funkcije šivenja. Za vas smo pripremili uputstva za kupovinu mašine za šivenje.

Za početnike je važno da razmisle šta od mašine očekuju danas, ali i o tome šta od svoje mašine očekuju kasnije kada će njihove veštine šivenja biti bogatije. Različiti brendovi, cenovni rasponi, broj bodova  i karakteristike mašina mogu zaista da budu zbunjujući za početnike.

Uz dobru mašinu uživaćete u procesu učenja i lako naučiti da šijete. Odabirom loše mašine, šivenje može postati noćna mora. Mnoge početnike je od šivenja odvratio loš pokušaj šivenja na previše zahtevnoj ili lošoj šivaćoj mašini i to je zaista šteta.

SAVETI ZA KUPOVINU MAŠINE ZA ŠIVENJE

Budžet

Cene mašina za šivenje su veoma različite. Ako imate ograničen budžet onda možda kupovina više klase mašine ne dolazi u obzir. Uopšteno, postoje tri kategorije cena:

Jednostavni modeli mašina za šivenje koji su obično mehanički. Takva mašina nudi mali izbor bodova i funkcija. Ali i među ovim modelima možete pronaći prikladnu mašinu za sebe. Naročito treba da obratite pažnju da je unutrašnjost mašine napravljena od metalnih delova a ne od plastike. Mašinu napravljenu od plastičnih delova ćete prepoznati po tome što je veoma lagana. U slučaju da se na takvoj mašini polomi bilo koji deo, više se ne može zameniti niti popraviti.

Početnik ili iskusna osoba sa bogatim znanjem šivenja uvek mora da se zapita koja je svrha kupovine mašine i koliko često želi da je upotrebljava. Jednostavni modeli mašina su pogodni za povremeno nezahtevno šivenje, kao što je povremeno skraćivanje ili popravke odeće, porubljivanje i slično. Barem takav model mašine za šivenje trebalo bi da ima svako domaćinstvo.

Srednja cenovna klasa šivaćih mašina ima prilično velik raspon modela. Obično nas oznake modela mašina za šivenje vode lakšem razumevanju koji model nudi više od drugog. Što je veći broj modela mašine, nudi više bodova, funkcija i pribora. U ovoj grupi postoje modeli koji će zadovoljiti potrebe početnika kao i iskusne švalje.

Ne postoje mašine za početnike i mašine za iskusne. Mašinu kupujemo na osnovu toga koliko se želimo baviti šivenjem. Početnika će zadovoljiti osnovni izbor bodova, jer na početku obično učimo da šijemo na jednostavnijim projektima, neko ko već ima određenu kilometražu u šivenju, biće zainteresovan za kupovinu mašine sa većim izborom bodova, pribora kao i već ugrađenim pomagalima i funkcijama, koji proces šivenja ubrzavaju i olakšavaju.

Viši cenovni razred mašina za šivenje pogodan je za sve one koji imaju predznanje ili za početnike koji su odlučili da se zaista posvete šivenju. Ovi modeli nude izuzetan kvalitet i zapanjujući broj funkcija na visokom nivou. Bezbroj karakteristika štedi vreme i pomože u zahtevnim projektima šivenja. Većih su dimenzija na pogled i nude veću radnu površinu. To su već računarski modeli, njihova upotreba je jednostavna, sveobuhvatna i svestrana.

mašina za šivenje

Često, šivaći put započinje testom na pozajmljenoj mašini za šivenje. Ako se šivenjem oduševimo to nas dovodi do kupovine sopstvene mašine. Odgovarajućom upotrebom i redovnim održavanjem, šivaće mašine imaju dug životni vek.

Vrlo često se dešava da se odlučimo za model koji nam uskoro pruža premalo. Veštine šivenja mogu se osvojiti vrlo brzo i uskoro ćemo imati potrebu za modelom mašine koji nudi više od one koju smo izabrali na početku. Zbog toga našim kupcima uvek savetujemo da se pre kupovine dobro raspitaju, i po mogućnosti mašine i isprobaju.

U Liupki nudimo besplatne radionice i konsultacije, gde možete za nekoliko sati ili nakon nekoliko poseta dobiti dve važne informacije pre same kupovine: koliko vas je šivenje zaista privuklo i koji model mašine za šivenje odgovara vama. Svakom ko se zaljubi u šivenje je uskoro zajednička želja da kupi model mašine iz višeg cenovnog razreda, jer je šivenje sa takvom mašinom mnogo drugačije od šivenja sa jednostavnijim modelom.

Bodovi


bodovi

Kada je budžet za kupovinu određen, zanimaće vas koje funkcije nude specifični modeli i pre svega broj bodova koji mašina nudi. Za osnovno šivenje nam zaista nije potreban veliki broj različitih bodova. Većina šivačkih zadataka može se obaviti upotrebom ravnog i cikcak boda. Svakako uskoro otkrivamo da nam je potrebna još čitava paleta različitih bodova koji su važni ili za sam zadatak šivenja ili za dekoraciju proizvoda. Raspon između broja bodova na određenom modelu može da bude od osnovnih 10 pa do više od 350 bodova.

Bodovi su različitih oblika, stilova, širine i dužine. Delimo ih na korisne i dekorativne bodove. Korisni su oni sa kojima proizvod šijemo, a dekorativni su oni sa kojima proizvod ukrašavamo. Pored osnovnog ravnog boda i različitih cikcak bodova, takođe ćemo želeti da imamo i aplikacijske bodove, overlok bodove, elastične bodove, bod za skriveno porubljivanje i naravno automatske rupice za dugme. Jednostavniji modeli mašina za šivenje nude samo mogućnost izrade rupica iz više koraka koje su mnogo zahtevnije od automatskih rupica. Automatske rupice za dugme imaju znatno bolji izgled i mašina praktično sama izrađuje rupicu.  

Mašina nam obavezno mora ponuditi mogućnost nameštanja širine i dužine bodova. Osim veoma jednostavnih modela, to nam omogućavaju skoro sve mašine. Uvek je dobro imati i neki izbor dekorativnih bodova koji lepo nadograđuju izgled proizvoda, neki modeli nude razne oblike veza kao što su bodovi srca, cvetića i slova.

Pribor


pribor za šivaće mašine

Pribor uključuje razne stopice i potrepštine za šivenje. Sve mašine imaju određeni pribor i bar osnovni komplet stopica. Viši modeli nude više izbora i time proširuju funkcionalnost šivenja i olakšavaju nam rad. Svaki model mašine za šivenje možemo nakon kupovine nadograditi kupovinom dodatnih stopica koje su u prodaji posebno. Na žalost, broj pribora je ograničen na model mašine koji imamo i vrlo je važno da je vaša mašina za šivenje već u samoj osnovi pogodna da joj možemo na takav način proširiti funkcionalnost.

Potreba za različitim stopicama se razlikuje u zavisnosti od proizvoda koji šijemo. Neko ko želi da šije uglavnom odeću, želi da ima različite stopice za rajsferšluse, rol porub, slepi bod i slično. Nekome ko se bavi šivenjem pačvork proizvoda trebaće 1/4 ' stopica za pačvork, stopica sa gornjim transporterom ili stopica za slobodan vez. Obratite pažnju i na oznake. Slovo Q, koje se nalazi na mašini za šivenje pored oznake modela, znači da ovaj model mašine za šivenje sadrži sve stopice koje bi želeo da ima Quilter – osoba koja se bavi pačvorkom.

Neki modeli mašina nude i više ubodnih ploča. Pored standardne ubodne ploče, koja se nalazi na svakoj mašini za šivenje mogu biti priložene i ubodne ploče za fini ravni bod, što u praksi znači da je otvor na ubodnoj ploči, gde igla ubada  u tkaninu manji i na taj način dobijamo lepši ravni bod. Oprema uključuje i vodič za stopicu za paralelno šivenje, različite dodatke, na primer za kružno šivenje ili mogućnost mašinskog prišivanja dugmadi. Takođe se u priboru nalaze i nožić za paranje, dodatni držač konca za šivenje sa duplom iglom, kao i oprema za održavanje mašine.

Posebni dodaci


Posebni dodaci uključuju funkcije mašine koje već pripadaju određenom modelu i ne mogu se nadograditi dodatnom kupovinom. Na te dodatke moramo posebno obratiti pažnju prilikom kupovine.

Neki od najvažnijih:

Uvlakač konca
Niži modeli mašina za šivenje nemaju uvlakač za konac, srednji rang mašina ima uređaj ili poluautomatski uvlakač, a viši modeli nude automatski uvlakač konca. Ovaj dodatak je veoma koristan, jer konac uvlačimo u iglu za samo nekoliko sekundi i bez ikakvih problema. Ručno uvlačenje zahteva mnogo više vremena, kao i strpljenja.

Uvlakač konca

Podešavanje brzine šivenja
Neke mašine imaju ugrađen regulator kojim možemo podesiti najveću brzinu šivenja. Omogućava nam da prilagodimo koliko brzo ili sporo šijemo. Idealan je za šivenje teških tkanina, prilikom opšivanja aplikacija i slično. Neophodan je za početnike i decu, jer možemo da šijemo i vrlo sporo i da time imamo veću kontrolu nad samim procesom izrade. Sticanjem iskustva možemo postepeno prilagoditi brzinu do maksimalne brzine šivenja, koju obično regulišemo pritiskom na pedalu.

Podešavanje brzine šivenja

Pozicija igle gore/dole
Ova funkcija omogućava vam da odredite gde biste želeli da zaustavite iglu po prestanku šivenja, u položaju gore ili dole, u zavisnosti od potrebe. Uglavnom nam je potrebna naredba da zaustavimo iglu u tkanini ako želimo da promenimo pravac šivenja. Ako mašina ima taj dodatak, ne moramo ručno okretati zamajac.

Podešavanje položaja igle
Veoma jednostavni modeli nemaju tu mogućnost, ali uglavnom je imaju gotovo sve mašine za šivenje. Omogućava nam pomeranje igle ili levo ili desno. Često iglu pomeramo kod šivenja rajsferšlusa, prešivanju i slično.

Učvršćivanje šavova
Mašine nude različite oblike učvršćivanja šavova kao i mogućnost automatskog učvršćivanja odabirom boda, koji se već nalazi u programu šivaće mašine. Neki modeli su opremljeni bodovima za učvršćivanje koje se koristi na mestima gde se bod ne sme videti.


funkcije na mašini za šivenje

Osvetljenje
Osvetljenje se tokom godina znatno popravilo na većini mašina. Kod šivenja, svetlost je veoma važna, pogotovo uveče i kod šivenja tamnijih materijala. Neke mašine imaju više izvora svetla na različitim mestima. Preporučujemo vam LED svetlo, koje ne umara oči. Viši modeli pored dobrog osvetljenja celokupne radne površine, nude i dodatno svetlo na izvlačenje.

osvetljenje

Podešavanje pritiska stopice

Ovim regulatorom, prilagođavamo pritisak stopice na materijal tokom samog šivenja. Neki modeli mašina nam to ne omogućavaju. Pritisak na materijal prilagođavamo zavisno od toga koji materijal koristimo za izradu proizvoda. Ako šijemo elastične tkanine, možemo pritisak stopice smanjiti  i time sprečiti rastezanje materijala ili ga kod vrlo laganih tkanina možemo povećati da transport materijala bude bolji i time nastaju lepši šavovi.

Podešavanje pritiska stopice

Automatsko odsecanje konca

Pritiskom na dugme sa oznakom makaza, mašina nam nakon završene faze šivenja sama odseca konac. Ova funkcija korisnika često veoma oduševi. Naravno, time štedimo i dosta vremena jer nam makaze u procesu šivenja jednostavno više nisu potrebne.

Automatsko odsecanje konca

Rukavna radna površina

Rukavna radna površina je deo radne površine mašine koja nam obično služi kao dodatni prostor za skladištenje opreme. Uklanjamo je po potrebi, kada želimo da šijemo uske i cevaste delove proizvoda, kao što su rukavi ili nogavice. Među višim modelima mašina za šivenje nalaze se i neke koje nemaju te mogućnosti. Neki ljudi jednostavno to kod šivenja ne koriste, što ne znači da na takvoj mašinine možemo da ušijemo rukav i slično. Uklanjanjem rukavnog dela samo se lakše približavamo tački na vrlo uskim delovima proizvoda. 

Rukavna radna površina

Poluga za podizanje stopice - kolenjača
Dostupna je samo kod nekih modela mašina za šivenje. Ova poluga nam omogućava da za podizanje stopice koristimo koleno. Idealna je za šivenje okruglina i oštrih uglova jer naše ruke ne napuštaju radnu površinu.

Poluga za podizanje stopice - kolenjača

Među ostalim dodacima koji nam pomažu u procesu šivenja i nude nam veću udobnost su:

  • Veličina radne površine. Što je veća radna površina, lakše šijemo pre svega veće proizvode kao što su prekrivači, kaputi, jakne... Neke radne površine možemo dodatno povećati upotrebom radnog stola.
  • Horinzontalni grajfer nam omogućava dobar pregled količine konca namotanog na špulnu i njeno jednostavno nameštanje.
  • Jednostavno postavljanje gornjeg konca i jednostavno namotavanje špulne.
  • Automatski regulator zategnutosti konca.
  • Start/stop taster omogućava nam šivenje bez upotrebe pedale.

horizontalni grajfer

gornji konac

Viši modeli mašina za šivenje imaju ugrađen gornji transport materijala, što omogućava konstantan kontakt sa materijalom i lakše prešivanje debljih proizvoda i bolje uklapanje dezena. Svi kvilteri i oni koji se bave izradom proizvoda težih materijala svakako će u velikoj meri ceniti ovu pogodnost.

gornji transport

Kod kupovine mašine, još uvek postoji previše rasprave o tome da li je elektronska/kompjuterska mašina za šivenje i brže kvarljiva. Sve visokokvalitetne mašine jesu i biće kompjuterski opremljene jer je korišćenje ovakvih mašina jednostavnije, nude više funkcija i pojednostavljuju izbor bodova, kao i programiranje redosleda bodova i slično. Šavovi napravljeni na modernim mašinama su lepši, a šivenje se tečno odvija. Uz pravilnu upotrebu, redovno održavanje i negu možemo sami da se pobrinemo za dug vek naše mašine i njen besprekoran rad.

Mašinu je pametno kupiti u specijalizovanim prodavnicama za šivenje, gde ćemo moći pravilno da vas posavetujemo kako biste bili zadovoljni kupovinom. Prilikom kupovine Elna mašina za šivenje nudimo vam 5 godina garancije. Elna je najprodavaniji brend mašina za šivenje u Srbiji i jedan od najkvalitetnijih brendova mašina za šivenje u svetu. U slučaju bilo kakvog nerazumevanja uputstva za korišćenje mašine za šivenje, korisnik može da pozove ili da poseti našu prodavnicu u bilo kom trenutku, gde ćemo mu objasniti ili pokazati kako se problem rešava.

elna

U Liupki smo se pobrinli za servisna mesta sa garantovanim originalnim rezervnim delovima. Kupovinom dobijate vaučer za popust od 40% za upis na kurs šivenja. Uz mašinu su priložena vrlo kvalitetna uputstva, koja smo dodatno podržali sa prilozima na blogu i video prikazima korišćenja mašine. U ponudi imamo i sav dodatni pribor.

liupka

Zašto vam ne savetujemo kupovinu polovne ili nisko cenovne mašine.

Prilikom kupovine polovne mašine, uvek postoji sumnja da li je prethodni vlasnik sa mašinom rukovao ispravno i za nju odgovorno brinuo. Od mašine očekujemo da će raditi besprekorno i uzrađivati lepe bodove.

Jeftinije mašine imaju u većini plastične unutrašnje delova koje nije moguće zameniti. Takođe morate razmisliti o servisnoj podršci i rezervnim delovima kao i o mogućnosti kupovine dodatne opreme kada kasnije poželite da nadogradite svoju mašinu kupovinom dodatnih stopica i drugih dodataka ili kada morate zameniti istrošeni deo. Sve to kod kupovine najjeftinijih mašina nećete moći da imate, tako da vredi razmisliti dali je takva kupovina uprkos niskoj ceni na kraju isplatljiva, jer kad mašina više ne radi bez problema ili se pokvari može da postane skupa ili čak izgubljena investicija.

Mašine iz naše ponude možete pronaći ovde: mašine za šivenje