Provlačenje konca - overlok (video)

Provlačenje konca - overlok (video)

Filter
Neka vas ne plaši broj konca koji je potrebno postaviti na mašinu. Brzo ćete naučiti kako da to uradite bez ikakvih problema. Pritom imate pomoć šeme provlačenja u boji i naravno jasan video zapis. Takođe smo vam prikazali trik kako da konce zamenite na lak način. Ako vas i to ne uveri naša ponuda uključuje i overlok mašinu sa automatskim vazdušnim uvlačenjem konca.




Preporučujemo šivenje običnim poliesterskim koncima istog kvaliteta kao i za šivenje na običnim mašinama. Dostupni su i veći namotaji - 5.000 m. Naravno možete koristiti i manje namotaje koje ćete postaviti na stalak i na njih po potrebi namestiti postolje za kalem konca ili mrežicu u zavisnosti od oblika kalema.








PROVLAČENJE KONCA





Vodilicu konca izvučemo u najviši mogući položaj. Konce postavimo na stalak i provučemo ih kroz vodič konca od pozadi nagore. Provučemo ga kroz usmerivač konca na vrhu mašine i između zateznih diskova donjeg petljača. Za lakše umetanje konca između diskova, držite konac sa obe ruke. Ako je stopica podignuta, diskovi se oslobađaju i konac lako klizi između njih.

Točkovi za regulaciju zategutosti označeni su sa četiri boje. Regulatorom plave boje podešavamo zategnutost konca leve igle, regulatorom crvene boje zategnutost konca desne igle. Regulatorom žute boje podešavamo zategnutost konca gornjeg petljača, a zelenim regulatorom podešavamo zategnutost konca donjeg petljača. Kroz sva četiri diska provučemo konac.

Prilikom provlačenja konca velika pomoć nam je pinceta, kao i šema za provođenje konca koji se nalazi na unutrašnjoj strani poklopca petljača. Za lakše uvlačenje započinjemo sa uvlačenjem konca koji je označen žutom bojom. Konac umetnemo u ugao vodiča petljača i nastavimo sa vođenjem kroz podizač gornjeg konca petljača. Vođenje nastavimo kroz gornji vodič u otvor na gornjem petljaču. Konac označen zelenom bojom umetnemo u ugao vodiča petljača, nastavimo kroz vodič konca i kroz podizač donjeg konca i vodič donjeg konca petljača. Okretanjem zamajca rukom ka sebi, pomerimo donji petljač u krajni desni položaj. Prstom podignemo vodič donjeg konca petljača i time pomerimo srednji i gornji vodič donjeg konca petljača u desno, što olakšava provlačenje konca kroz njih. Kad završimo sa uvlačenjem konca, vraćamo ga na prethodni položaj. Putanju postavljanja nastavimo kroz oko donjeg petljača.
U desnu i levu iglu uvučemo konac sa desne prema levoj strani. Uvedemo ga u vodič konca od pozadi ka napred. Zavučemo ga ispod usmerivača i među diskove. Nastavimo tako da konac provučemo ispod vodiča, ispod proreza poklopca podizača sa donje strane. Povučemo konac na dole i okačimo ga na treći vodič konca. U vodič iglenog konca umetnemo ga sa leve strane. U igle konac uvučemo sa prednje strane ka pozadi i ispod stopice prema zadnjoj strani mašine. Uvlačenja konca u iglu počinjemo sa uvlačenjem konca u desnu i glu i nastavimo sa uvlačenjem konca u levu iglu.




UVLAČENJE KONCA NA JEDNOSTAVAN NAČIN





Konce koje želimo promeniti odsečemo što bliže kalemu. Zamenimo ih novim koncima i vezujemo na već provučen konac. Podignemo stopicu i iz igala izvučemo oba konca. Pažljivo počnemo sa izvlačenjem oba konca gornjeg i donjeg petljača dok se čvorovi ne pojave iza stopice. Konce igala vučemo sve dok čvorovi ne stignu neposredno ispred uha igle. Odsečemo čvorove i uvedemo konac u igle. Spustimo stopicu i mašina je spremna za upotrebu.

ZATEGNUTOST KONCA





Zategnutost konca je jedna od najvažnijih funkcija mašine. Pre upotrebe proverimo da li se konac zaista nalazi između diskova. Stopicu spustimo u donji položaj i lagano ga provučemo kroz diskove za zatezanje. Ako ne klizi glatko i p ri tom lagano koči znači da smo ga pravilno namestili i da je zategnut.

 

OVERLOCK 864 air




U video prikazu možete pogledati prezentaciju overlok mašine sa automatskim uvlačenjem konca. Tu mašinu možete pronaći i u našoj ponudi: Elna 864air

Ponuda Elna overlok šivaćih mašina nalazi se na linku: OVERLOK MAŠINE ZA ŠIVENJE