Stopica za slobodan vez (video)

Stopica za slobodan vez (video)

Filter

STOPICA ZA SLOBODAN VEZ




Ako ste se ikad divili prelepo prešivenim proizvodima pačvorka, sigurno ste primetili "vijugasto šivenje". Za izradu tako prešivenog proizvoda potrebna nam je stopica za slobodan vez. Uz malo vežbe možete i sami brzo postati pravi majstor!



Pre nego što počnemo sa prešivanjem potrebno je pravilno pripremiti projekat. Više o tome možete pročitati u jednom od naših priloga na blogu u rubrici pačvork (podmetač priprema na prešivanje, kvilting).

Upotreba stopice



Prema uputstvu proizvođača namestimo stopicu. Spustimo donji transporter. Stopica se podiže i spušta istovremeno sa iglom. Koristimo ravan šav. Šijemo srednjom brzinom, dok rukama pomeramo materijal i crtamo uzorak. Vijuge su samo jedna od mnogih opcija koje imamo. Za početnika, najlakše je da počne sa vijuganjem,a kasnije se možemo oprobati i u kreiranju drugih uzoraka. Za lepe i ravnomerne šavove potrebno je da uhvatimo pravi ritam između brzine šivenja i pomeranja materijala. Vežbom se postaje majstor! Uzorak možemo i nacrtati na materijal. Koristimo markere koji se ispiraju vodom ili su samoizbrisivi i šijemo po nacrtanim linijama. Ova stopica se takođe može koristiti za slobodan vez različitih motiva na tkanini i opšivanje aplikacija.