Upotreba overlok mašine 1.deo (video)

Upotreba overlok mašine 1.deo (video)

Filter
U ovom delu ćemo se upoznati sa overlok mašinom i njenim delovima. Objasnićemo sve o njenoj pripremi za šivenje. Korišćenje overlok šivaće mašine podelili smo u dva dela ( 1. i 2. deo).





PRIKLJUČIVANJE MAŠINE I RADNA BRZINA

Utikač kabla povežemo sa mašinom i sa utičnicom za struju.Uključimo glavni prekidač. Brzinu mašine regulišemo pritiskom na nožnu papučicu. Što jače pritisnemo, to brže radi.


ODLAGANJE DODATAKA I POKLOPCI




Bočni poklopac otvorimo tako što ga gurnemo u levo, zatvorimo ga guranjem u desno. Poklopac petljača gurnemo u desno do kraja, koliko ide i istovremeno ga povučemo ka sebi. Zatvorimo ga podizanjem poklopca u gornji položaj prema mašini. U zatvoreni položaj će upasti automatski. Tokom rada mašine moraju biti oba poklopca zatvorena. Deo pribora možemo držati u poklopcu petljača. Ima prostora za šrafciger, uvođač konca, konvertor za šivenje sa dva konca, pincetu i set rezervnih igala. Ostali pribor čuvamo u priloženoj kutiji. Na poklopac petljača okačimo kutiju za otpatke.





BOČNA DUGMAD I ZAMAJAC

Pomoću gornjeg dugmeta podešavamo dužinu boda. Okretanjem dugmeta krećemo se između vrednosti 1 i 5 mm. Veći broj znači duži bod. Kod podešavanja za rol porub i uzano porubljivanje postavimo dugme u položaj R. Pomoću srednjeg dugmeta podesimo odnos diferencijala. Broj na regulatoru određuje odnos brzine između prednjeg i zadnjeg transportera.









Šta je uopšte diferencijal?

Diferencijal je posebna vrsta transporta materijala. Svaka mašina za šivenje ima transporter materijala koji služi da pomera materijal napred tokom šivenja. Overlok ima dva transportera, jedan spreda i jedan pozadi. Oba rade tokom šivenja, a mi imamo mogućnost podešavanja odnosa njihovih brzina. Ako vrednost podesimo na broj 1.0, oba se kreću istom brzinom. Povećanjem vrednosti povećava se brzina prednjeg transportera u odnosu na zadnji. Kada je diferencijal podešen na 2.0, prednji transporter radi dvostruko brže od zadnjeg.

Kada šijemo materijal koji nije elastičan, naš izbor je obično 1.0. Kod šivenja elastičnih materijala, materijal može početi da se razvlači ili skuplja. U tom slučaju potrebno je prilagoditi podešavanje diferencijala. Savjetujemo vam da na ostacima materijala proverite da li se materijal isteže ili nakuplja i mjenjate diferencijal dok ne postignete lep i ravan šav.

Učinak promene diferencijalne vrednosti možete videti na donjem video snimku.






Pogonski točak uvek okrećemo prema sebi. Igle su u svom najvišem položaju kada se oznake poklapaju. Ručica za podešavanje prednapetosti konca donjeg petljača je tokom standardnog šivenja (ST) u donjem položaju. Kod šivenja rol poruba ručicu nameštamo u položaj gore (RH).





PODEŠAVANJE PRITISKA STOPICE I ODABIR PROGRAMA

Kod običnog šivenja podesimo dugme na oznaku N. Pritisak povećamo (za lagane materijale) okretanjem dugmeta prema sebi i smanjimo (za teške materijale) okretanjem dugmeta od sebe.






Overlok 664Pro ima 12 različitih programa. Ekran sa uputstvima prikazuje preporučenu zategnutost konca i ostala podešavanja. Pomoću brojčanika za odabir boda namestimo broj željenog boda u polje. U ostalim poljima nalaze se uputstva za ostala podešavanja.





Opis i prezentaciju pojedinačnih bodova biće predstavljeni u posebnom prilogu.

Ponudu Elna overlok mašina nalazi se na linku: OVERLOK MAŠINE ZA ŠIVENJE