Upotreba overlok mašine 2.deo (video)

Upotreba overlok mašine 2.deo (video)

Filter
U drugom delu upotrebe overlok šivaće mašine nastavljamo da upoznajemo mašinu i njene delove.

MENJANJE IGALA






Igle na mašini moramo zbog istrošenosti redovno menjati. Čak i ako se čini da je sa njima sve uredu, vrh igle može biti oštećen iako oštećenje nije vidljivo okom. Takve igle više nisu pogodne za upotrebu. Savetujemo vam da ih zamenite nakon dužeg projekta šivenja. Takođe ih je potrebno menjati i u skladu sa izborom materijala koji šijemo. Na primer, kod šivenja elastičnih materijala koristimo igle za žersej.

Pre zamene igala okrenemo pogonski točak tako da se oznake podudaraju. Za lakšu zamenu i umetanje igli možemo podići sponu. Uhvatimo sponu i uz pritisak na dugme povučemo je na gore. Pomoću šrafcigera odvrnemo vijke i izvučemo iglu. Novu iglu umetnemo sa ravnim delom okrenutom unazad. Gurnemo je u gornji položaj koliko god je moguće i zategnemo vijak. Sponu spustimo u njen početni položaj pritiskom na dugme tako da se vrati na svoje mesto.

Pre šivenja, uverimo se da igla ne dodiruje stopicu ili ubodnu ploču tako što polako okrenemo pogonski točak prema sebi.





PROMENLJIVI VODIČ KONCA





Za opšivanje sa tri ili četiri konca vodič konca podignemo na gore, za opšivanje sa dva konca spustimo na dole.

POSTAVLJANJE RASTAVLJAČA





Ako želimo izraditi šavove kod kojih koristimo samo donji petljač moramo prvo namestiti rastavljač.

Vrh rastavljača umetnemo u oko gornjeg petljača. Rastavljač navučemo na držač. Uklonimo ga povlačenjem ručkice držača lagano prema sebi i gurnemo rastavljač na gore i izvučemo ga.

Rastavljač koristimo kod šivenja sa dva konca i kod super stretch boda.

 

PODEŠAVANJE UBODNE PLOČE






Sa podešavanjem ubodne ploče menjamo podešavanja između standardnog opšivanja ili rol poruba tako što menjamo širinu prsta ubodne ploče.

Otvorimo poklopac petljača i bočni poklopac. Dugme za podešavanje širine sečenja gurnemo u desno koliko god ide. Ručku za podešavanje ubodne ploče pomerimo u položaj S ili R. Spustimo dugme sekača i ponovo ga aktiviramo.

Standardno opšivanje - oznaka S

Obično je ovo naš izbor za izradu plosnate ivice koja nam je potrebna kod porubljivanja materijala overlok bodom. Prst ubodne ploče za izradu petlji lociran je pored igle ubodne ploče i zajedno čine pljosnasti porub.

Rol porub - oznaka R

Kod izrade rol poruba prst mora biti uklonjen. Bod koji se formira samo oko igle ubodne ploče savija materijal i stvara rol porub.

 

UKLJUČIVANJE I ISKLJUČIVANJE POKRETNOG NOŽA






Otvorimo bočni poklopac i poklopac petljača. Ručku za otpuštanje pokretnog noža pritisnemo udesno i okrenemo ga prema sebi. Smanjimo pritisak udesno i okrenemo ga prema sebi dok ne legne u donji zaključani položaj. Nož je tako isključen.

Da biste uključili pokretni nož, ručku za otpuštanje pokretnog noža pritisnemo udesno i okrećemo ga dok ne legne u gornji položaj.

PODEŠAVANJE ŠIRINE SEČENJA






Širina odsecanja se može podesiti. Ako je širina odsecanja preuska, okrenemo regulator širine odsecanja u smeru kazaljke na satu i nož će se pomeriti udesno. Ako je širina sečenja preširoka, okrećemo regulator u suprotnom smeru od kretanja kazaljke na satu i nož će se pomeriti ulevo. Obično je spoljna ivica fiksnog noža poravnata sa vodećom linijom na ubodnoj ploči. Indikator širine odescanja je podešen na N.

Ponudu Elna overlok šivačih mašina možete pronaći na linku: OVERLOK ŠIVAČE MAŠINE