Upotreba završnih bodova (video)

Upotreba završnih bodova (video)

Filter



Kod šivenja potrebno je šav učvrstiti. Šav učvršćujemo na početku i na kraju, što sprečava paranje tkanine. Šav obično učvršćujemo šivenjem napred - nazad u dužini od nekoliko početnih i završnih bodova. Takav način učvrščivanja prikladan je za većinu bodova kod izrade raznih proizvoda. Šivenjem unazad na materijalu ostaje izraženiji trag konca jer se ovaj deo tkanine prešiva tri puta.

Međutim, kada moramo da učvrstimo šavove na licu proizvoda ili kad šijemo finije ili osetljivije materijale, bolje je koristiti učvrščivanje šava u mestu. Takvo učvršćivanje na materijalu ne ostavlja trag jer mašina učvršćuje izradom nekoliko bodovau mestu i zaustavlja se. Na tkanini je vidljiv samo mali čvor.

Svaka mašina za šivenje nudi mogućnost šivenja unazad. Unazad šijemo pritiskom i držanjem dugmeta za povratni bod. Kada dugme otpustimo, mašina ponovo šije unapred.





Pored klasičnog učvrščivanja, savremenije mašine nude i druge načine učvrščivanja poput automatskog završnog i boda za zaključavanje.


  


Odabirom automatskog završnog boda mašina na početku šivenja sama učvršćuje šav prošivanjem napred - nazad. Kada stignemo do kraja šava, jednom pritisnemo na taster za šivenje unazad i mašina će napraviti četiri povratna boda i četiri boda napred, a zatim će se zaustaviti.

Odabirom boda za zaključavanje, mašina će napraviti nekoliko bodovau mestu i nastaviti da šije napred. Na kraju šava jednom pritisnemo taster za šivenje unazad i mašina će ponovo izraditi nekoliko bodova u mestu i zaustaviti se.