Osnove pokrstica (video) | Liupka | Zaljubljeni u šivenje

Osnove pokrstica (video)

Filter

OSNOVE POKRSTICA




Pokrstica je jedan od oblika vezenja pri kom upotrebljavamo samo ukršteni bod. Vezemo na platnu koje je namenjeno pokrsticama, a koje možemo naći pod imenom Aida platna. Dostupla su u različitim bojama i veličinama. Možemo da ih kupimo u metrima ili na trake. Razlikuju se među sobom po broju bodova po centimetru (gustoća boda) i po sastavu ( pamuk, lan...).





Na platnu nema odštampanih motiva zato što motiv formiramo bodom ukrštanja po platnu. Motiv za vezenje možemo da nađemo u brojnim knjigama i časopisima, kao i na internetu. Sa posebnim programom, koji možemo da instaliramo na kompjuter, stvaramo sami naše motive uz malo kreativnosti i domišljatosti.





U ponudi su i polugotovi proizvodi za vezenje kao na primer salvete, peškiri, torbe i slično. Neke možete da kupite pojedinačno, a neke su sa priloženim motivom i koncima za vezenje.



Za rad su nam potrebne odgovarajuće igle za vezenje sa tupim vrhom i konci za vez. Obzirom da su konci za vezenje napravljeni od 6 niti za rad ćemo koristiti onoliko koliko nam treba u odnosu na bod (uobičajeno 3, 2 ili 1 nit).





Uputstva za pokrstice 



Za prikaz ukrštanja smo upotrebili 2 niti konca za vezenje. Uvek započinjemo sa naličja Aida platna. Sa naličja ostavimo nekoliko centimetara konca, koji ćemo kasnije vezati i na taj način sprečiti paranje rada. Vezemo tako, da je igla uvek odozgo, nama na oku. Prvi vez uradimo ukoso na desnu stranu. Drugim bodom, ukoso u levu stranu, izradimo krstić.

Vezenje po redovima radimo malo drugačije. Najpre izvezemo kose linije u desnu stranu.

Krstiće završavamo tako, da vezemo unazad, ukoso u levu stranu. Poslednji red radimo tako, da iglu ubodemo iznad prvog krstića. Uradimo prvi vez, koso u desnu stranu i nastavljamo sa vezenjem gornjeg reda.

Po završetku vezenja ostatak konca obavijemo kroz konac na naličju tkanine. Završavamo isto kao i kada smo započeli.